САЩ с нови санкции срещу Русия заради отравянето на Скрипал

Ефектът им може да засегне до 70% от руската икономика

САЩ с нови санкции срещу Русия заради отравянето на Скрипал

САЩ обявиха, че възнамеряват да наложат нови икономически санкции на Русия, след като са установили, че Москва стои зад нападението с нервнопаралитичния агент "Новичок" срещу бивш руски шпионин във Великобритания, предадоха Франс прес и Ройтерс.

След отравянето в началото на март в град Солсбъри на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия "САЩ установиха на 6 август, че руското правителство е използвало химическо или биологическо оръжие в нарушение на международното право, или е използвало смъртоносно химическо или биологическо оръжие срещу свои сънародници", заяви в комюнике говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.

Съгласно американския закон за химическите оръжия, това заключение води до налагане на икономически санкции, които се очаква да влязат в сила в края на месеца - на или около 22 август, добави говорителката, без да конкретизира какви ще са санкциите.

Винаги сме казвали съвсем ясно, че сме съгласни с изводите, че става въпрос за нервнопаралитичния агент "Новичок" и че виновният в крайна сметка е Руската федерация, заяви вчера пред журналисти висш представител на Държавния департамент.

Предвидените санкции засягат износа на някои технологични продукти, като електронни устройства и оборудване от деликатно естество, които имат отношение към националната сигурност. Ще се прави изключение за дейностите, свързани с космическите полети, космическо сътрудничество и области като безопасността на пътническите полети, като всеки случай ще се преценява отделно, каза представителят, пожелал анонимност.

Възможно е засегнатата от санкциите търговия да достигне стотици милиони долари. От Русия зависи колко драстични ще са последиците, подчерта той.

След влизането в сила на тези санкции Русия ще разполага с 90 дни да даде надеждни гаранции, че повече няма да използва химически оръжия и да разреши инспекции от страна на ООН и други международни наблюдаващи организации.

Ако това не стане, ще бъде наложена втора серия, "по-драконовски" санкции, като може да се стигне до там руски авиокомпании да не бъдат допускани до американските летища и дори до преустановяване на дипломатическите отношения между двете страни, подчерта висшият представител.

Кремъл е бил уведомен за това решение на Вашингтон вчера, отбелязва АФП.

Говорител на британското правителство приветства новината за санкциите. "Решителната международна реакция на използването на химическо оръжие по улиците на Солсбъри отправя недвусмислено послание до Русия, че провокативното ѝ, безразсъдно поведение няма да остане без отговор", каза говорителят, цитиран от Ройтерс.

"Обединени срещу отровата на Путин"

Това е заглавието на редакционен коментар на "Уолстрийт джърнал" по повод решението на Вашингтон да наложи нови санкции на Москва. Вестникът подчертава, че голяма заслуга за това решение има председателят на комисията по външни работи към Камарата на представителите Ед Ройс, който е подтиквал администрацията да предприеме действия по случая.

Неуточнените мерки, които предвиждат забрана на износ за Русия на "стоки и технологии", свързани с националната сигурност, са взети въз основа на американски закон за контрол върху химическите и биологическите оръжия. "Уолстрийт джърнал" изказва предположението, че Белият дом може би не е бил склонен да се позове на този закон от 1991 г., защото той е доста строг и не дава на администрацията пространство за маневриране. Законът включва при неизпълнение на някои условия от страна на санкционираната страна последващи санкции като забрана на руски авиокомпании да летят до САЩ и намаляване на нивото на дипломатическите отношения.

Всекидневникът констатира, че атаката в Солсбъри е променила отношението на британското правителство и общественост към Русия и че Кремъл е пренебрегнал нормите на шпионажа - да не убиваш агенти, освободени при размяна на шпиони. След срещата на върха в Хелзинки, на която президентът Доналд Тръмп беше толкова внимателен с Владимир Путин, новите санкции са полезно послание към Москва, че безразсъдното поведение има своята цена, заключава "Уолстрийт джърнал".

По същата тема "Вашингтон пост" коментира, че новите санкции за пореден път показват несъответствието между примиренческия тон на Тръмп към Русия и твърдата позиция, заемана от мнозина в Конгреса и в собственото му правителство. Вестникът подчертава, че Тръмп се е съпротивлявал на настояванията от членове на Конгреса да наложи нови санкции на Москва заради намесата ѝ в американските избори и други провинени. Но в случая с използването на бойно отровно вещество в нарушение на международните норми изглежда президентът не е имал избор, смята изданието.

То цитира неназован източник от Държавния департамент, според когото няма противоречие между опитите на Тръмп да подобри отношенията с Русия и санкциите, поискани от Конгреса. "Това не е въпрос за политиката на Русия, а за прилагането на закони, одобрени от Конгреса", казва той и обяснява: "Тук не става дума за това, че различни части от администрацията вървят в различни посоки. Ние всички сме една администрация и всички тук четем една и съща страница [. . .]. Към Русия сме твърди, но същевременно сме доста ангажирани с работа по поддържането на отношенията, защото в случая залогът е много сериозен. Работим по общите неща, където това е възможно, и викаме при нарушение, когато това е необходимо".

Източникът твърди, че държавният секретар Майк Помпейо се е забавил толкова дълго с констатацията си, че Русия е в нарушение на закона от 1991 г. защото въпросът бил "изключително сложен". През 2017 г. същата администрация наложи нови санкции на Северна Корея след химическа атака на международното летище в Куала Лумпур, при която бе убит Ким Чен-нам, низвергнат брат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

"Вашингтон екзаминър" хвали администрацията на Тръмп за решението да наложи допълнителни санкции срещу Русия, тъй като те са "уместен отговор на изключителната агресия на руското правителство в две атаки на британска територия по-рано тази година". Според списанието с отказа си да предаде на Лондон заподозрените извършители на нападението в Солсбъри Кремъл фактически признава причастността на своите служби към нападението с нервнопаралитичен газ от групата "Новичок".

Но новите санкции не са само налагане на отговорност, а и сигнал за Путин, че неговата агресивна театралност има последствия. Те показват на руския президент, че не бива да бъде толкова убеден, че може да руши стабилността на Запада, без да понесе сериозни наказания, заключава "Вашингтон екзаминър".

Очакванията за нови санкции сринаха рублата

Новите антируски санкции на САЩ пак сринаха рублата, констатира руското онлайн издание "Лента". Снощи доларът и еврото повишиха курса си спрямо рублата, след като Държавният департамент обяви, че САЩ налагат на Русия нови икономически санкции, пише електронният вестник. По данни към 23.59 ч. московско (и българско) време поскъпналият долар бе стигнал 65,55 рубли, а еврото - 76,12 рубли, посочва той, като се позовава на РИА Новости.

Руското посолство в САЩ заяви, че смята новите санкции за "драконовски" и обявени "под измислен предлог", пише "Известия".

Руските дипломати не са получили доказателства от американска страна. Предложили са да бъде публикувана кореспонденцията им с Държавния департамент по "случая Скрипал". Вашингтон не е отговорил, допълва "Ведомости".

Според пожелал анонимност висш представител на Държавния департамент, говорил пред журналисти, новите санкции ще засегнат на практика всички руски държавни предприятия, а в тях са заети близо 40 на сто от работниците, посочва вестникът в друг материал.

По думите на служителя ефектът от новите ограничения може да обхване до 70 на сто от руската икономика, при все че тези данни може да не са съвсем точни, допълва "Ведомости".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят