САЩ с първи въздушен удар в Сирия за защита на опозицията

Пентагонът вече изпраща самолети срещу джихадистите от Турция

САЩ с първи въздушен удар в Сирия за защита на опозицията

Съединените щати са нанесли първия си въздушен удар за защита на бунтовническа група в Сирия, потвърди американското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес.

Отбранителният удар на сирийска територия е бил в подкрепа на бунтовническата група "Нова Сирия", каза говорителят на Пентагона Бил Ърбън.

"Трябва да действаме, за да защитим "Нова Сирия", която обучихме и оборудвахме", каза той.

Висш правителствен представител обяви, че САЩ са бомбардирали позиции на джихадистката групировка "Джебхад ан Нусра" в отговор на нейно нападение срещу обучените от САЩ бунтовници.

Американската армия вече започна да изпраща от Турция въоръжени самолети над Сирия, което може да увеличи възможностите ѝ да нанася въздушни удари с цел да защитава обучаваните от САЩ бунтовници в Северна Сирия, пише в. "Вашингтон пост".

Пентагонът заяви, че през уикенда от военната база "Инджирлик" в Южна Турция са били пуснати въоръжени безпилотни самолети. Досега Анкара позволяваше на Вашингтон да използва базата само за разузнавателни полети над Сирия, посочва изданието.

"На този етап не са извършени действителни удари, но те започнаха да летят въоръжени", каза говорителят на Пентагона Джеф Дейвис. По думите му американски пилоти също ще започнат да осъществяват от "Инджирлик" въоръжени полети над Сирия.

Пожелал анонимност американски служител, цитиран от "Вашингтон пост", заяви, че новите полети от базата, намираща се недалеч от Северозападна Сирия, ще увеличат времето, което авиацията на САЩ може да прекарва в сирийското въздушно пространство, като събира разузнавателни данни или пуска боеприпаси.

САЩ и Турция се споразумяха да държат сирийските кюрди извън предлаганата гранична зона, посочва в. "Уолстрийт джърнъл".

Двете страни постигнаха договореност, целяща да увери Анкара, че плановете за отблъскване на групировката "Ислямска държава" от предлаганата зона на безопасност в Северна Сирия няма да проправят пътя за установяване на кюрдски бойци там.

Американски и турски представители разкриха подробности от обсъжданията, до които се е стигнало след неотдавнашното решение на Анкара да засили сътрудничеството с Вашингтон в борбата с "Ислямска държава", изтъква вестникът.

Предвожданата от САЩ коалиция срещу екстремистката групировка нанася множество въздушни удари през последната година в подкрепа на кюрдските сили в Северна Сирия. Но турското правителство, което е съюзник на Вашингтон, има отдавнашен конфликт с кюрдското малцинство в своята страна. Анкара не иска да работи със сирийските кюрдски сили, тъй като се опасява, че те подготвят почвата за създаване на кюрдска държава по границата между Сирия и Турция, коментира американското издание.

Преди две седмици Турция се съгласи да започне въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Сирия и да позволи на САЩ за първи път да използват бази на нейна територия за такива удари. По искане на Анкара Вашингтон се съгласи да използва въздушните атаки за защита на свободна от присъствието на "Ислямска държава" гранична зона, контролирана от умерените сирийски бунтовници, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

В същото време руският външен министър Сергей Лавров заяви, че американските въздушни удари по сирийската армия ще затруднят допълнително борбата с екстремистите от "Ислямска държава" и Фронта ал Нусра.

Изявлението му дойде след предупреждението на Вашингтон, че ще удари войските на сирийския президент Башар Асад, ако те атакуват прозападните бунтовници в страната. По думите на Лавров, "Ислямска държава" е главната заплаха в Сирия, поради което Москва оказва военна и техническа помощ на Асад.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и външните министри на арабските държави от Персийския залив потвърдиха по-рано позицията си, че с действията си през последните четири години на гражданска война сирийският президент е изгубил легитимността си и Сирия се нуждае от ново правителство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?