САЩ с рекорд по продажби на военна продукция в чужбина

Продажбите на военна продукция от САЩ в други страни ще достигнат рекордно равнище тази година - 50 милиарда долара. Това става благодарение на големите договори със Саудитска Арабия и Япония, съобщи високопоставен служител в администрацията на Барак Обама, съобщи Франс  прес, цитирана от БГНЕС.

Ендрю Шапиро, държавен секретар по въпросите на политическите и военните дела, изрази и желанието на администрацията да се стигне до сключване на сделка с Индия, която предвижда да купи 22 хеликоптера Апачи за 1.4 милиарда долара.

"Днес мога да потвърдя, че става дума за рекордна година по отношение на военните сделки в чужбина. Вече надминахме 50 - те милиарда", каза Шапиро.

 "Числата показват покачване със 70% на междудържавните сделки в сравнение с 2011, която също бе рекордна с нейните 30 милиарда", допълни Шапиро.

 "Договорът за 29.4 милиарда щатски долара със Саудитска Арабия за продажбата на 84 изтребителя Боинг  и усъвършенстване на съществуващите 70 броя F-15s е очевидно значим. Към това се добавя и сделката за продажба на изтребители F-35 "Joint Strike Fighter" на Япония, която се оценява на 10 милиарда", съобщи още Шапиро.

Отказвайки всякакви прогнози за 2013 година, той все пак посочи, че САЩ търсят пътища да увеличат проникването си на критични пазари, като индийския.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?