САЩ с рекорден бюджетен дефицит през април

Сн. ЕПА/БГНЕС

Правителството на САЩ е натрупало рекорден бюджетен дефицит през април, който традиционно е месец на голям бюджетен излишък, съобщи Асошиейтед прес.

Дефицитът се дължи на спада в приходите и голямото увеличаване на разходите, за да се финансират усилията за справяне с пандемията от коронавирус.

Федералният бюджет е бил на червено със 737.9 млрд. долара миналия месец, съобщи министерството на финансите. Тази сума е повече от три пъти над предишния рекорден месечен дефицит от 235 млрд. долара, който бе отчетен през февруари.

Досега дефицитът за фискалната година, започнала на 1 октомври, достига 1.48 трлн. долара.

Експерти очакват дефицитът на американското правителство да достигне 3.2 трлн. долара или повече в зависимост от това дали Конгресът ще приеме още мерки в помощ на икономиката.

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси късно снощи представи пакет мерки на стойност над 3 трлн. долара, като близо 1 трлн. долара са заделени за щатите и градовете. Проектът обаче има несигурно бъдеще в Сената.

През април федералният бюджет обикновено отчита излишък, тъй като тогава изтича срокът за плащане на данъци. Тази година обаче крайният срок бе отложен от 15 април за 15 юли като част от антикризисните мерки.

По оценки на Бюджетната служба на Конгреса дефицитът за цялата финансова година може да достигне 3.7 трлн. долара на фона на всички разходи на властите за смекчаване на икономическият удар от пандемията.

Това ще надмине силно досегашния рекорден дефицит от 1.4 трлн. долара, отчетен през 2009 година.

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?