САЩ с цел втечненият газ да стане реалност в България

До три години страната може да стане най-атрактивната инвестиционна дестинация за американския бизнес, смята посланик Херо Мустафа

Посланик Мустафа с председателя на АмЧам Оливие Маркет и изпълнителния й директор Петър Т. Иванов, сн. БГНЕС

"България има потенциал да стане енергиен хъб в региона, да се превърне в един динамичен газов пазар и пазар за електроенергия в региона и САЩ ще подкрепят българската енергийна независимост и ще работят за достигане на втечнен природен газ до България", заяви американският посланик у нас Херо Мустафа по време на среща в петък с членове на Американската търговска камара в България (АмЧам). Тя представи и основните си приоритети в започналия преди месец неин тригодишен мандат в София. Те ще са свързаност, сътрудничество и борба с корупцията, а по думите ѝ за този период от време България може да се превърне в най-атрактивната инвеститорска дестинация за американския бизнес.

След като припомни, че фирми на САЩ са вложили над 2.5 млрд. долара в българската икономика и са създали над 30 000 високо платени квалифицирани работни места, Мустафа увери, че "това е само началото за сериозни постижения". "Ако положим още повече усилия и ако бъдем още по-целенасочени, можем да сме сигурни, че това ще е само началото.  Комбинирането на американски капитал и ноу-хау с българската динамична, висококвалифицирана и пълна е енергия работна сила обещава да се създаде добавена стойност от двете страни на Атлантическия океан" , каза тя. По думите ѝ двустранната търговия, която през 2018 г. възлиза на 1.2 млрд. долара, се разраства все повече.

Посланикът отдели значително време от думите си пред АмЧам на предстоящата в понеделник среща на българския премиер Бойко Борисов с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом. 

Тя изрази убеждение, че срещата ще е ползотворна и ще изведе добрите ни отношения на следващо ниво, което да направи българската икономика по-просперираща, да позволи създаването на по-добре платени работни места и това да доведе до повишаване на стандарта на живот.

Газ, ядрено гориво, но не и изтребители са темите за срещата в Белия дом

Посланикът подчерта, че поводът за срещата нея не е закупуването на изтребителите F-16 и най-вероятно тази тема няма да е във фокуса на разговорите.

"Самата среща представлява възможност лидерите ни, както и страните ни да се опознаят и да ознаменуват силата на стратегическите отношения между двете страни ни и да преминат към следващо ниво във взаимоотношенията ни. Предполагам, че двамата ще говорят за тясното ни сътрудничество в областта на сигурността, за взаимната ни търговия и инвестиции, ще подкрепят върховенството на закона", обясни тя.

"Ще се обсъдят националната и енергийната сигурност. Целта ни ще бъде да дадем възможност на втечнения природен газ да се превърне в реалност на Балканите. Подобрената конкуренция ще доведе до намаляване на разходите на българските дружества и на потребителите", каза още Мустафа.

Тя припомни договорката от миналата събота по време на срещата на Борисов с помощник-държавния секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ Кристофър Форд, в България да пристигне технически екип за проучване на сътрудничеството в областта на ядрената енергетика. "Планира се посещение и в Белене, и в Козлодуй", каза Херо Мустафа.

И думи за корупцията и медийната свобода

Тя обеща лична подкрепа и на посолството на САЩ за диверфикацията на бъдещите доставки на природен газ и свежо ядрено гориво. По думите ѝ страната ни има американската подкрепа за участие в проекта за строежа на терминала за регазификация на втечнен газ край гръцкото пристанище Александруполис. По думите ѝ за енергийната независимост на страната ще помогне не само газовата свързаност с Гърция, но и разработването на проекта за Вертикалния газов коридор за доставки в посока към Румъния и Австрия, както и на газовата свързаност със Сърбия и северна Македония.

Херо Мустафа се надява след три години страната ни да поеме към допълнителна интеграция във водещите икономически институции като ОИСР и еврозоната.

"България е лидер в интеграцията на Балканите, но тя има и сериозен потенциал да се превърне и във важен член както на регионални, така и на световни институции", посочи още тя, но не пропусна да отбележи, че България трябва да направи сериозни стъпки напред в областта на върховенството на закона и борбата с корупцията.

"Борбата срещу корупцията е важна част за икономическия ръст на страната, както и осигуряването на медийна свобода", отбеляза Мустафа.

"Понастоящем докладът "Правене на бизнес" на Световната банка поставя България на 59-та позиция.  В класацията на "Прозрачност без граници" страната е 77-ма.  И двете позиции са твърде ниски.  Нека се стремим да помогнем на България да се издигне и в двете класации. Сега му е времето. Налице са съвкупност от фактори: политическа воля, нация; готова да действа, за да види качествено повишаване на жизнения стандарт; регион, изискващ българско лидерство, и стабилна макроикономическа картина с много възможности за растеж", каза още тя.

По думите ѝ "изграждането на силна демокрация изисква постоянна работа в защита на върховенството на закона и свободата на медиите". "Само когато могат да бъдат чути всички гласове и когато гражданите вярват в своето правителство и неговите институции, една държава и една икономика могат да достигнат пълния си потенциал". допълни Мустафа.

"Това е само началото, аз съм впечатлена от възможностите, които се откриват пред нашите взаимоотношения. Ние сме по-силни заедно", завърши тя думите си пред членовете на АмЧам.

След това срещата продължи при закрити за журналистите врата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес