САЩ са дали уверения, че са престанали да шпионират съюзници през 2014 г.

Ерна Сулберг

Норвежката премиерка Ерна Сулберг заяви, че САЩ са дали уверения, че са престанали да шпионират съюзниците си през 2014 г., след като Осло отправи протест срещу тази практика, предаде Ройтерс.

Норвегия привика посланика на САЩ след информации, че американската Агенция за национална сигурност е използвала партньорство със звено във външното разузнаване на Дания, за да шпионира високопоставени представители.

"Радвам се, че американците ясно изразиха уверение, че са променили практиката си през 2014 г. що се касае за следене на съюзници и че те ще сътрудничат с нас и други в опита да разберем какво се е случило", каза Сулберг.

Премиерката каза, че е говорила и с датската си колежка Мете Фредериксен по случая. Тя ѝ е заявила, че Осло гледа на шпионирането на близки приятели като на нещо неприемливо и ненужно.

Датска медия съобщи в неделя, че АНС е използвала датски кабели за пренос на информация, за да шпионира високопоставени представители в Швеция, Норвегия, Франция и Германия, в това число и германския канцлер Ангела Меркел.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?