САЩ са доволни от първия контакт на високо ниво с Либия

Американският държавен секретар Колин Пауъл даде висока оценка на разговорите между специалния пратеник на САЩ за Близкия изток Уилям Бърнс и либийския ръководител Муамар Кадафи. Бърнс бе първият високопоставен американски представител, който посети Либия, откакто полковник Кадафи взе властта преди повече от 30 години.

Подробности за срещата не бяха съобщени, либийски представители казаха само, че Бърнс е предал писмо от президента Буш, в което става дума за двустранните отношения и международната обстановка.

В понеделник синът на полковник Кадафи заяви пред репортери, че британският премиер Тони Блеър ще посети Триполи тази седмица.

Вашингтон определи срещата на Бърнс с Кадафи като признак за напредък в отношенията, откакто Триполи реши да се откаже от програмите за оръжия за масово поразяване, предаде Ройтерс.

Помощник-държавният секретар Уилям Бърнс е имал много ползотворни разговори с либийския ръководител Муамар Кадафи, заяви Колин Пауъл пред репортери.

"Това показва, че бележим напредък по политическата пътна карта, която набелязахме с либийците след тяхното решение за отказ от оръжията за масово поразяване," отбеляза Пауъл.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?