САЩ са готови да компенсират семейството на редник Гърдев

Американската страна е запозната с тежкото семейно положение на трагично убития в Ирак редник Гърди Гърдев и може да предприеме действия за подпомагането му, след като завърши окончателно американското разследване по инцидента.

Очаква се окончателният доклад от разследването да е готов всеки момент, все още обаче не са ясни стандартите за финансиране на компенсацията, която ще е според американското законодателство. Това съобщи генерал-лейтенант Атанас Запрянов, заместник-началник на Генералния щаб на излизане от заседание на парламентарната външна комисия в четвъртък.

Той е информирал депутатите относно фактологията и подробностите около последния инцидент в Ирак, които доказвали, че смъртта на Гърдев е следствие на "приятелски огън" от американска страна.

В отговор на въпрос Запрянов обясни, че на база на заключенията на американското разследване, което било юридическо, а не административно, се дефинират вините на американската страна.

По отношение на българската отговорност, свързана с лошата координация, Запрянов подчерта, че по конкретните факти и конкретния инцидент българските представители и българския патрул е действал перфектно и американската страна няма никакви претенции.

Споделяне

Още от България