САЩ са готови да "нагодят" офертата си за F 16 по българските изисквания

Изборът на нови изтребители е на финалната права

F 16

САЩ обявиха, че са готови да "нагодят окончателните параметри на потенциална продажба на изтребители F-16 към бюджетните и оперативни изисквания на България".

Такова уверение е дал държавният секретар на Майк Помпейо на българския премиер Бойко Борисов, съобщиха от Държавния департамент на САЩ.

Преди два дни двамата проведоха телефонен разговор по искане на Помпейо, а малко по-рано на официална визита в България бе заместник-държавният секретар Джон Съливан. Очаквано той промотира офертата на САЩ и "Локхийд Мартин" за нови изтребители F 16, чийто основен конкурент е предложението на Швеция и СААБ за самолети "Gripen".

"Както подчертах в моя телефонен разговор с премиера Бойко Борисов, проведен на 18 декември, и както моят заместник Съливан е заявил по време на визитата си в София през миналата седмица, САЩ са ангажирани да работят с българското правителство, за да нагодят финални условия за потенциалната сделка за F-16, които да са в рамките на бюджета и изискванията, като се дадат и върхови способности”, посочва Помпейо, цитиран в съобщение на сайта на Държавния департамент на САЩ.

"САЩ приветстват плановете на България да модернизира отбраната и очаква предстоящия избор на многоцелеви изтребител", заявява Помпейо.

В изявлението на Помпейо се припомня, че САЩ са отпуснали в помощ на България повече от 200 млн. долара в сферата на сигурността, за да се повиши професионализацията и съвместимостта ѝ в рамките на НАТО. САЩ са инвестирали над 100 млн. долара за модернизиране на полигона "Ново село" и военновъздушната база "Граф Игнатиево", а подобни дейности ще продължат и в бъдеще.

Съединените щати ще продължат да дават приоритет на инвестициите в България за изграждане на взаимнaта съвместимост в НАТО, посочва Помпейо.

Изборът на нови изтребители е на финалната права

На този фон военният министър Красимир Каракачанов коментира в четвъртък, че е възможно до края на януари въпросът за новите изтребители да бъде разгледан от Министерския съвет.

Той съобщи, че се надява докладът на политико-военната група за изтребителите да му бъде представен още днес.

"Не съм им давал срок и час. Това, което е установено от работата на двете комисии, ще го обработим и ще го внесем в МС, зависи кога постъпи, ако е готов днес, е възможно още утре, ако дойде утре - ще го внесем в първия работен ден", уточни министърът.

Какъвто и да е докладът, трябва да има междуведомствено обсъждане от две седмици, обясни той.

Подадените оферти първо бяха анализирани от експертна група, а след това политико-военна комисия започна да преговаря за подобряването им.

Процесът по избор на доставчик премина през различни етапи. Първо от МО обявиха, че решението ще е политическо, въпреки че две работни групи подготвят и анализират избора.
После военният министър Красимир Каракачанов отхвърли като възможна хипотеза да не се съгласи с експертното предложение. 

По-рано тази седмица той за първи път допусна възможност и за промяна на проекта и увеличаване на бюджета за евентуална бъдеща сделка. Той съобщи, че има опция правителството да предложни на Народното събрание да вдигне цената.

"Междуведомствената експертна група прави оценка и я дават на мен. Аз и министърът на икономиката изработваме доклад и го внасяме на вниманието на Министерски съвет. Според този доклад ние ще имаме няколко опции. Или да кажем, че според нас офертата на държавата Х е най-добра и препоръчваме да се водят преговори с нея. Или да преценим, че всички оферти надхвърлят цената, дадена от НС, и да кажем, че тази или тези оферти са добри, но цените им надхвърлят бюджета и трябва се отпуснат още пари. И третата хипотеза е НС да гласува правомощия на правителството да започне директни преговори с една от трите страни", обясни Каракачанов.

Ако правителството действително премине към промяна на бюджета обаче, това отваря врата за сериозно забавяне на проекта. Не се изключва и серия обжалвания заради променените в ход условия и евентуален провал на сделката.

Към момента обаче няма достатъчно сигнали, че ще се наложи такава промяна, тъй като Швеция твърди, че офертата ѝ влиза в ценовите условия, а сега и САЩ обявиха официално готовност да отговорят на българските изисквания.

В момента България избира нови изтребители между три оферти: на САЩ и "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin) за последната модификация на F-16 - блок 72, известна като "Вайпър" (Viper), на Швеция и СААБ (SAAB) за "Gripen" и на Италия за втора ръка "Юрофайтър" (Eurofighter), но проектът се движи с известно забавяне. Последната оферта на практика бе изключена от състезанието, след като различни представители на правителството коментираха, че страната ни иска да закупи нови машини.

Фаворитите за поръчката

Двата фаворита за поръчката, която се очаква да излезе около 1.8 млрд. лева с ДДС, са САЩ и "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin) с F-16 и Швеция и СААБ (SAAB) с "Gripen". В края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов определи американските самолети за "значително по-добри от всички останали", но според неофициална информация тогава цената им е надвишавала бюджета.

Според различни източници, чиято информация засега не е потвърдена официално, американската оферта е била с около 300 млн. долара над бюджета. Както се вижда обаче, от "Локхийд Мартин" демонстрират готовност да отговорят на българските изисквания – както да намалят цената, така и да ускорят процеса по производство.

По-рано от компанията твърдяха, че няма да могат да доставят първите самолети до две години, както иска България, но после казаха, че са готови да реагират и на това условие. В момента компанията мести производството си от Форт Уърт, Тексас в Грийнвил, Южна Каролина.

В последните седмици САЩ засилиха лобирането в полза на "Локхийд Мартин", които се смятат за фаворити да спечелят договора. Това на практика бе потвърдено и от премиера Бойко Борисов, който обясни, че F-16 са най-добрите самолети от предлаганите.

Швеция от своя страна контрира офертата на САЩ с предложение за 10 самолета за същите пари.

Плановете на правителството

Плановете на правителството е първо да бъдат закупени най-малко 8 изтребители за 1.8 млрд. лева с ДДС, а на последващ етап още толкова.

Към момента обаче не се знае кога точно ще се пристъпи към втората покупка. От военното министерство признават, че това вероятно няма да се случи в близко или средно бъдеще.

Военното министерство и по време на първото правителство на ГЕРБ бе на крачка от сделка за нов тип изтребители, но кабинетът подаде оставка. Към момента обаче проектът е подкрепен от всички партии и има изготвена финансова рамка за изплащането му, което прави реализирането му по-сигурно.

Въпреки това част от наблюдателите имат резерви за бъдещето на проекта, които се подхранват и от решението на правителството да инвестира десетки милиони лева с ремонта и поддръжката на старите съветски изтребители МиГ 29 и щурмоваците Су 25.

Това ще е най-скъпата сделка от модернизацията на армията и очаквано около нея има много интереси.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?