САЩ са готови да увеличат войските си в Ирак

Последните събития в Ирак ще доведат до увеличаването на американските военни части в окупираните земи. Това стана ясно след изявленията на военния министър на САЩ Доналд Ръмсфелд. Бунтовете на шиитите, водени от радикалния шиитски водач Мокдата ал Садр и на сунитите срещу коалиционните сили очевидно ще предизвикат увеличаването на американския контингент в Ирак. Поне засега обаче Белият дом не възнамерява да се откаже от плановете си за предаването на властта в края на юни тази година.

Пентагонът даде да се разбере, че предвиденото завръщане на една от американските дивизии от Ирак няма да се състои заради влошената обстановка в страната. Обратното - частите, които трябваше да заменят досегашните, ще отпътуват в най-скоро време за Ирак, за да подсилят коалиционните сили там. Доналд Ръмсфелд не съобщи конкретна цифра на очакваните подкрепления, но от изявленията му стана ясно, че Пентагонът обмисля изпращането на няколко хиляди нови войници. По данни на "Вашингтон пост" в Ирак се очаква в най-скоро време да пристигнат около 25 хиляди американски военнослужещи.

Президентът Джордж Буш, който в момента се намира в ранчото си в Крофорд, Тексас, обсъди обстановката в с най-приближените си сътрудници, както и с ръководителите на американската администрация в Ирак. Във Вашингтон до момента съществува консенсус, че въстанието на шиитите и на сунитите не трябва да предизвиква ревизия на първоначалните планове за предаването на властта в иракски ръце на 30 юни. Изявления в този смисъл бяха направени от Белия дом още преди два дни.

Един от високопоставените представители на демократите в Конгреса - сенаторът Джоузеф Байдън, който е заместник-председател на комисията по външни отношения, също заяви, че кампанията в Ирак "си струва цената", която Америка трябва да заплати. "Ние имаме ангажимент към тази страна", каза Байдън. Той допълни, че в Ирак трябва да има много повече войници, допълвайки същевременно, че първоначално планираните от администрацията умиротворителни операции са се оказали неадекватни.

В резултат на последните събития в Ирак само за три дни загинаха 35 американски войници и поне 200 иракски граждани. Това развитие на ситуацията доведе до рязък спад в доверието към президента Буш. Последното изследване на общественото мнение, проведено от CBS News показа, че в момента едва 44 процента от американците одобряват начина, по който Буш се справя със ситуацията в Ирак. Това е с цели 5 на сто по-малко в сравнение с миналия месец. Според друго проучване, проведено от Изследователския център Пю, едва 32 на сто от анкетираните са на мнение, че президентът е имал ясен план за Ирак.

Ситуацията в Ирак отново, и може би дори по-настойчиво, върна страховете от времето на виетнамската война. В поредната си остра критика срещу Буш сенаторът-демократ Едуард Кенеди сравни пост-Саддамов Ирак с Виетнам. Подобни аналогии направи и сенаторът Робърт Бърд. Той заяви, че вместо да изпращат нови войски, САЩ трябва час по-скоро да обмислят стратегия за оттеглянето си от Ирак.

На този фон Буш потвърди ангажимента на администрацията си да предаде властта на иракчаните на 30 юни. По време на предизборна реч в Ел Дорадо в началото на седмицата той потвърди американските планове и допълни: "Ние няма да се отклоним от нашия път в Ирак. Главорезите и убийците няма да ни уплашат."

Споделяне

Още от Войната срещу тероризма