САЩ са готови да възобновят разговорите със Северна Корея

Снимката е архивна

САЩ са готови да възобновят дипломатическите преговори със Северна Корея за ядрената ѝ програма. Това обяви специалният американски пратеник за Северна Корея Стивън Бигън в Сеул, предаде АФП, цитирана от БТА

Двустранните преговори буксуват от провала на втората среща на върха в Ханой през февруари между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.
Тогава Вашингтон и Пхенян не успяха да се разберат за прекратяването на ядрените програми на Северна Корея в замяна на отмяна на икономическите санкции.

Преди ден завършиха тазгодишните американско-южнокорейски военни учения, които КНДР възприема като враждебни, но изглежда, че те създават условия за възобновяване на преговорите.

"Готови сме да започнем дискусии щом севернокорейските ни колеги се свържат с нас", каза Стивън Бигън след среща в Сеул с южнокорейския си колега И До-хун.

Според отразени в пресата слухове е възможно да се състои среща между американци и севернокорейци в демилитаризираната зона между двете Кореи. Това може да стане по време на започналата вчера тридневна визита на Бигън в Сеул. Бигън отхвърли медийни спекулации, че ще стане следващият посланик на САЩ в Русия и заяви, че е "напълно ангажиран" със сегашната си мисия.

В Южна Корея са разположени близо 30 000 американски военни. На 10 август Доналд Тръмп разкри съдържанието на писмо от Ким Чен-ун и увери в Туитър, че севернокорейският лидер иска да възобнови преговорите и е обещал, че ще спре ракетните изпитания след края на съвместните военни учения.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?