САЩ са изнесли радиоактивни материали от Ирак

Съединените щати тайно са изнесли близо два тона радиоактивни материали от Ирак, за да не бъдат те използвани за създаване на така наречената мръсна бомба.

Министърът на енергетиката на Съединените щати Спенсър Ейбрахам нарече операцията значително постижение, която не позволява на терористи да се снабдят с опасните материали, предаде Би Би Си.

Извозването на материалите е станало непосредствено преди предаването на властта на временно иракско правителство.

Те са взети от бивш център за ядрени изследвания, както и от материали използвани за промишлени цели.

През май Съединените щати започнаха инициатива, чиято цел е да се попречи на екстремистки групировки да се сдобият с мръсна бомба.

Изнесени са 1.77 тона обогатен уран и около 1000 високо радиоактивни материали.

Те са били пакетирани от 20 експерти от секретните лаборатории на американското министерство на енергетиката и извозени с военен самолет при съвместна операция с министерството на отбраната на САЩ.

За операцията са били информирани атомната агенция на ООН и иракските власти.

Западните разузнавания отчитат като голям риска терористична организация да взриви "мръсна бомба". Международната агенция за атомна енергия беше сред организациите, които предупреждаваха, че много държави нямат контрол върху радиоактивни материали, което създава опасност те да попаднат в неподходящи ръце.

Във вторник Съединените щати заявиха, че търсенето на иракски оръжия за масово поразяване ще продължи, независимо от изявлението на британския премиер Тони Блеър, че тези оръжия може би никога няма да бъдат открити.

Говорител на президента Буш каза, че специалистите, които издирват оръжията, разглеждат възможностите оръжията да са били изнесени в друга страна.

Блеър също каза ,че Саддам Хюсеин може би е разполагал с такива оръжия, но те вероятно са скрити или унищожени.

Както Блеър, така и Буш отново настояха, че войната в Ирак е била оправдана, защото Саддам Хюсеин е представлявал заплаха за света и че имал потенциала и възнамерявал да използва такива оръжия.

Споделяне

Още от Свят