САЩ са най-конкурентната икономика в света за първи път от 2008 година

САЩ са най-конкурентната икономика в света за първи път от 2008 година

САЩ оглавяват класацията на най-конкурентните икономики в света за първи път от десетилетие, сочи доклад на Световния икономически форум в Давос, цитиран от световните агенции. Това представяне е израз по-скоро на нова методология и дългосрочни фактори, отколкото на мерките, обявени напоследък от администрацията на Доналд Тръмп, отбелязва Асошиейтед прес.

Организаторите на Световния икономически форум публикуваха в сряда доклада си за световната конкурентоспособност, който се основава на близо 100 отделни фактора, разпределени в десетина категории, за да отразяват по-добре съвременната бързо променяща се и все по-дигитализирана световна икономика.

САЩ изместват от челната позиция Швейцария след деветгодишното ѝ лидерство. След тях в списъка от 140 държави се нареждат Сингапур, Германия, Швейцария и Япония. Първата десятка се допълва от Холандия, Хонконг, Великобритания, Швеция и Дания, уточнява ДПА.

За последен път САЩ оглавяваха класацията през 2008 година. Авторите на доклада са коригирали индекса, за да може той да отчита последиците от финансовата криза от 2008 година, промените в човешкия капитал и тенденцията, наричана "четвърта индустриална революция".

САЩ са "иновативна сила" с гъвкава работна ръка и голям пазар, посочва Садия Захиди от управляващия борд на организацията.

Те се представят доста добре от гледна точка на институциите, но има множество тревожни сигнали. САЩ са на едно от най-ниските места сред икономиките от Г-20. когато става дума за здравеопазване, има притеснения за свободата на пресата, има опасения за независимостта на съдилищата - по-меки фактори, които биха могли да се отразят на конкурентоспособността на страната в по-дългосрочен план, предупреждава Захиди, цитирана от Ройтерс.

Старата методология вземаше точки на САЩ за макроикономическа среда, като високият държавен дълг бе особена слабост. Новата методология обаче им присъжда почти перфектен резултат от 99,2 (от 100 максимални) за "дългова динамика".

По-надолу в класацията са Китай на 28-мо място, Русия на 43-то, Индия на 58-мо.

България е 51-ва в класацията тази година, следвана от Румъния, която е 52-ра, се посочва в доклада, публикуван на сайта на организацията.

30-те най-конкурентоспособни икономики в света според класацията са:

1 САЩ
2 Сингапур
3 Германия
4 Швейцария
5 Япония
6 Холандия
7 Хонконг
8 Великобритания
9 Швеция
10 Дания
11 Финландия
12 Канада
13 Тайван
14 Австралия
15 Южна Корея
16 Норвегия
17 Франция
18 Нова Зеландия
19 Люксембург
20 Израел
21 Белгия
22 Австрия
23 Ирландия
24 Исландия
25 Малайзия
26 Испания
27 Обединени арабски емирства
28 Китай
29 Чехия
30 Катар 

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?