САЩ са наложили запор върху иракски фондове за 1,62 милиарда долара

Администрацията на президента Джордж Буш е наложила запор върху иракски средства в размер на 1,62 милиарда долара, които ще бъдат използвани за възстановяването на страната след отстраняването на Саддам Хюсеин, предаде АП. Това заяви вчера главният юридически съветник на Министерството на финансите на САЩ Дейвид Ауфхаузър, който представи нови данни за иракските авоари, които се замразяват във връзка с инициатива на президента Буш от миналата седмица.

Парите са били прехвърлени в сметка във Федералната резервна банка в Ню Йорк. Скоро се очаква по сметката да постъпят и други 77 милиона долара, с което общата сума ще нарасне до 1,69 милиарда долара. Ауфхаузър каза също, че "за няколко дни в чужбина са били открити неизвестни досега, незаконни постъпления на стойност стотици милиони долари, които сега ще бъдат запорирани".

Той не уточни къде са били открити средствата, но добави, че има "силни съмнения", че парите идват от незаконни операции за контрабанда на петрол. Миналата година в свой доклад Върховната сметна палата на САЩ посочи, че през последните 12 години Ирак е набрал незаконни фондове в размер на 6,6 милиарда долара от контрабанда на петрол и други операции.

През 1990 г. американските власти разпоредиха блокирането на всички активи, принадлежащи на иракското правителство и на свързаните с него организации. Средствата се намираха в различни банки, сред които Ситигруп и Банк ъв Америка по сметки, носещи името на иракското правителство, на централната банка на Ирак и други.
Целта бе да се блокира достъпа на режима в Багдад до средства, които могат да бъдат използвани за финансиране на терористична дейност. Според представители на финансовото министерство досега в САЩ не са били открити лични активи на Саддам Хюсеин.

По БТА

Още от Бизнес