САЩ са обвинявани в модерно пиратство – отмъкват маски и тестове поръчани от други страни

Тайна операция на "Мосад" за доставка на тестове от "вражеска държава"

САЩ са обвинявани в модерно пиратство – отмъкват маски и тестове поръчани от други страни

Американски купувачи, размахващи пачки пари в брой, са успели да отмъкнат партида маски, предназначена за изпращане от Китай в един от най-пострадалите от коронавируса френски райони. Маските вече били в самолет на летището в Шанхай, който бил готов за излитане, когато се появили американските купувачи и предложили три пъти по-висока цена, отколкото били платили френските им колеги, съобщава "Гардиън", цитирайки думите на потърпевшите.

"Правителството на САЩ не е придобивало никакви маски, предназначени за доставка от Китай във Франция. Съобщенията за това са пълна лъжа", е заявил високопоставен представител на администрацията на САЩ за агенция Франс прес.

Бразилският министър на здравеопазването Луис Енрике Мендета заяви на пресконфернеция в сряда, че скорошните опити на Бразилия да се снабди от Китай със защитни средства – ръкавици и маски, са се провалили. "Днес САЩ изпратиха 23 от своите най-големи товарни самолета в Китай, за да натоварят придобитите от тях средства. Много от нашите покупки, които се надявахме да потвърдим, предназначени за снабдяване [на нашата здравна система] се провалиха" - каза той. "Целият свят също иска да се снабди. Има проблем със свръхтърсене."

Съединените щати са обвинявани в "модерно пиратство", докато битката на глобалния пазар за защитни материали срещу вируса става все по- ожесточена.

Според друго съобщение от тази седмица, САЩ са отклонили пратка маски, предназначени за германската полиция.

Около 200 000 броя маски N95 са били отклонени към Америка, докато били прехвърляни на летище в Тайланд от един самолет в друг, твърдят властите в Берлин, които са поръчали маските за полицаите в града.

Андреас Гейзел, вътрешен министър на провинция Берлин, описа случая като "акт на модерно пиратство" и призова германското правителство да изиска от Вашингтон да се съобразява с правилата на международната търговия. "Това не са отношения между Трансатлантически партньори. Дори във времена на глобални кризи, не трябва се прилагат методите на Дивия Запад", коментира Гейзел.

Със засилването на пандемията правителствата в паника взаимно се обвиняват, че използват съмнителни методи за получаване на доставки, необходими за борба с коронавируса. Тактиката варира от блокиране на износа на медицински доставки до изпращане на шпиони на нелегални мисии за закупуване на тестове. Страхувайки се от дефицит и пренатоварване на здравните системи, редица държави, като Франция, Германия и Русия, въведоха мерки за запасяване с маски и предпазни материали, като защитни костюми, например. Това означава ограничаване на износа им.

Турция отиде и по-далеч - не само забрани износа на защитни средства, но и не изпрати в чужбина маски, които вече бяха платени. В съобщенията на белгийския вестник " Le Soir" и италианският ежедневник "Corriere della Sera" се казва, че маските турско производство, предназначени за тези страни, не са били доставени. Що се отнася до Италия – бяха необходими 2 седмици от обаждането на министър-председателя Джузепе Конте до турския президент  Реджеп Ердоган, преди маските да пристигнат. Доставката за Белгия така и не пристигна, независимо от официалната жалба от страна на белгийското здравно министерство.

Турция заплашва да превземе местните компании, произвеждащи маски, за да гарантира, че те ще дават продукцията си само на държавата. Местната агенция "Хюриет" цитира министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, който заяви, че властите ще вземат под контрол фабрики, които не са съгласни да продават маски единствено на министерството на здравеопазването.

Китай, най-големият в света производител на маски, стана първата пострадала от Covid-19 държава, и също беше обвинена в прекратяване на доставките си. Оттогава обаче Китай стана една от малкото страни, които тръгнаха по друг път, продавайки или дарявайки милиони маски в Европа. Една такава партида, предназначена за Италия, преминавайки през Чешката република беше конфискувана от властите при спорни обстоятелства, пише "Гардиън".

Подобен инцидент е станал в Кения, където партида от около 6 млн. маски, пътуваща за Германия, по тайнствен начин изчезва, преминавайки през източноафриканската страна, макар и да няма предположения, че отговорност носи правителството.

В цял свят се търсят лекарства и тестове за коронавируса. След като президентът на САЩ Доналд Тръмп предположи-  без да има напълно потвърдени научни данни-  че за лечение на Covid-19 може да помага противомалариен препарат, Индия моментално забрани износа на хидроксихлорохин. А израелската разузнавателна агенция "Мосад" проведе няколко тайни международни операции за доставка в страната на стотици хиляди набори за тестване на коронавирус. Местните медии, позовавайки се на анонимни медицински работници и представители на разузнаването, предположиха, че тестовете са били купени от вражеска държава, която не е искала подобна сделка да бъде публикувана, пише изданието.

Няколко правителства през последните седмици даже започнаха да се презапасяват с местни продоволствия. Казахстан, голям производител на брашно, забрани износа му, експортът на ориз е забранен от Виетнам, който е третият по големина износител на ориз в света. Сърбия отначало забрани износа на медикаменти, а след това на слънчоглед. Глобален недостиг на хранителни продукти не се очаква и повечето страни запазват пазарите си отворени, но усилията на обезпокоените правителства в борбата за контрол над ресурсите разтревожи мнозина, заключва изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус