САЩ са подложени на една от най-важните хакерски кампании в историята

САЩ са подложени на една от най-важните хакерски кампании в историята

"Русия не просто хакна нашите компютърни системи. Тя е хакнала умовете ни". Под това заглавие в. "Вашингтон пост" анализира мащабната кибератака срещу няколко министерства в САЩ, която според оценката на американската Агенция за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата (CISA) тя представлява сериозен риск и ще е извънредно трудно да ѝ се противодейства.

След пробива избраният за президент Джо Байдън изрази силно безпокойство от откритата миналия уикенд кибератака, а сенаторът републиканец Мит Ромни посочи като виновник Русия, като същевременно осъди "непростимото мълчание" на Белия дом по въпроса.

Авторът на "Вашингтон пост" отбелязва, че колкото повече научаваме за неотдавнашното взломяване на десетки ключови компютърни мрежи в САЩ, което до голяма степен се приписва на Русия, толкова по-ясно става, че това е мащабно, безпрецедентно и осакатяващо. Изданието цитира бившия съветник по вътрешната сигурност на президента Доналд Тръмп - Том Босърт, че ще отнеме години, за да се разбере със сигурност кои мрежи контролират руснаците и кои просто владеят.

Вестникът отбелязва, че със сигурност се знае, че са взломени системите на министерството на вътрешната сигурност, на финансите, на търговията и други.

"Вашингтон пост" цитира учения от университета Станфорд Алекс Стеймъс, който е на мнение, че става дума за една от най-важните хакерски кампании в историята. За да подкрепи тезата си, авторът на "Вашингтон пост" цитира и становището на специалиста по кибероръжия Дейвид Сенгър, който е автор на "Ню Йорк таймс". Според Сенгър това проникване в компютърните системи е резултат от един най-големите разузнавателни провали в днешно време.

В анализа на "Вашингтон пост" се посочва, че Русия при управлението на Владимир Путин значително е разширила хибридното военно дело, като използва нови методи за всяване на хаос сред противниците ѝ. Авторът настоява, че САЩ трябва да укрепят дигиталната си инфраструктура и да отговарят по-стабилно на растящите кибератаки на Кремъл. Отделна тема са може би по-коварните руски усилия за дезинформация, които помогнаха за преоформяне на информационната среда в световен мащаб.

В анализа на "Вашингтон пост" се припомня и проучване от 2016 г. на двама експерти от "Ранд корпорейшън", посветено на съвременния руски пропаганден модел, твърде различен от този по време на Студената война. Днешният подход на Русия стъпва върху технологиите и платформи в социалните медии и има две характеристики - голям брой канали и послания и безсрамно желание за разпространяване на частични истини или откровени измислици.

Заключението на доклада отпреди 4 години на "Ранд корпорейшън", приведен като довод от автора на "Вашингтон пост", е че "новата руска пропаганда забавлява, обърква и поразява аудиторията". Според автора руският метод силно напомня пропагандната стратегия на Тръмп.

Той пуска вихрушка от съобщения, като използва всяка медия, която успее. Обикновено не е правдив, но винаги забавлява. Никога не внимава за спазването на последователност и иска от хората да помнят само последните му твърдения. Преднамерено или не, Тръмп използва руския модел, който почива върху принципа, че хората се оставят да бъдат убедени, когато чуят едно и също послание много пъти от разнообразни източници, без значение колко са пристрастни, смята авторът.

Към това Тръмп добавя и интуитивно разбиране за начина на действие на социалните медии. Той е наясно, че отегчителна истина просто умира в "Туитър", докато сензационна лъжа става изключително споделяна и (най-обезпокоително) с времето става полуистина. Тръмп създаде нов стандарт, пише авторът на "Вашингтон пост", просто защото той не гледа на истината като на ограничение.

В заключение американското издание отбелязва, че пандемията може да е засилила тези тенденции към дезинформация. Социално изолирани, откъснати от повечето общности, американците изглеждат още по-податливи към теории, които потвърждават вярванията им за политическите партии. Най-потресаващият факт около изборите през 2020 г. не е, че Тръмп се опита да преобърне резултата от изборите. Мнозина предвидиха, че ще се опита да го направи, посочва "Вашингтон пост". Смайващото е, че според допитвания, 60 милиона американци вярват в твърденията му и поредицата от лъжи, които ги подкрепят.

Проблемът не е само в това, че Русия е хакнала компютърните системи на Америка. Тя изглежда е хакнала умовете ни, заключава авторът на "Вашингтон пост" Фарид Закария.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят