САЩ са подслушвали 35 световни лидери

САЩ са следили телефонните разговори на 35 световни лидери. Това показват класифицирани документи, разгласени от бившия сътрудник на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън, съобщи Ройтерс, като се позова на британския в. "Гардиън".

Според изнесените материали АНС се е сдобила с телефонните номера чрез служител на друго държавно ведомство на САЩ. От документите става ясно, че персоналът на Белия дом, на Държавният департамен и Пентагона е бил призоваван да споделя данните за телефоните на чуждестранни политици.

Поверителен документ от октомври 2006 г. показва, че американски служител е предоставил на АНС 200 телефонни номера, сред които тези на 35 световни лидери, чиито имена не се посочват.

Разкритията предполагат, че подслушването на световни лидери може да се окаже по-мащабно, отколкото се смяташе първоначално. Те идват в момент, когато Германия иска отговори от САЩ във връзка с твърденията, че телефонът на канцлерката Ангела Меркел е бил подслушван. Въпросът е на път да помрачи срещата на Европейския съвет в Брюксел, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят