САЩ са поискали да изпратим химическата рота в Ирак

Инициативата за изпращането на българската рота в Ирак не принадлежи на България, съобщи говорителят на МВнР Любомир Тодоров на редовния си брифинг.

Решението на парламента трябва да бъде взето в най-кратък срок, каза зам.-външният министър Любомир Иванов след среща с американския посланик Джеймс Пардю. Той обаче отказа да даде повече подробности, защото те все още се уточняват със САЩ и Великобритания.

Според февруарското решение на Народното събрание, България трябваше да изпрати в помощ на съюзническите войски при война срещу Ирак рота за химическа и биологична защита, която да е разположена в съседна държава.

Докато българското правителство обаче уточняваше статута на ротата със САЩ, бойните действия в Ирак приключиха, а българският контингент така и не замина. За сметка на това България е единствената държава от коалицията, която по своя инициатива е подписала споразумение за статута на контингента си.

В понеделник правителственият говорител Димитър Цонев съобщи, че кабинетът ще предложи промяна в решението на парламента, за да може българската рота да замине за Ирак, където да действа заедно с части на съюзниците.

Началникът на Генералния щаб Никола Колев също заяви, че с оглед променената ситуация в Ирак и края на бойните действия е безсмислено българската част да бъде дислоцирана в съседна страна. В Ирак предстои следвоенно уреждане на държавата и вероятно ще има нужда и от нашата рота, каза Колев.

Българите може да търсят химическо оръжие

Днес председателят на външната комисия Станимир Илчев доразви възможностите за трансформиране на задачата на нашия контингент. По думите му той може да е полезен "за действия, наподобяващи инспекциите на място в заводи, лаборатории, складове и други места, където се предполага, че има химическо оръжие".

"В Ирак има нова фаза на умиротворяването, стабилизацията, изграждането на местни властови структури, създаване на условия за възникване на централно правителство и във всички тези действия ще бъде необходима асистенцията и на военни контингенти с различен профил. Мисля, че мисията ни може да се окаже напълно реализируема в новата обстановка", обясни той след заседанието на политическия съвет на НДСВ.

Първанов съгласен да изпратим ротата в Ирак, БСП търси аргументи против

Като част от воюващата коалиция България има своите ангажименти в Ирак и е съвсем естествено българският контингент да бъде изпратен там, коментира днес президентът Георги Първанов, който беше против участието в коалицията на САЩ. Според него тепърва са необходими много усилия, за да бъде съхранен мирът в тази държава и да се даде шанс за нейната демократизация. Българската армия вече е доказала своите добри възможности в мироопазващите операции в Босна, Косово и Афганистан, добави държавният глава.

БСП обаче не показа склонност да подкрепи подобно решение.

Засега Коалиция за България не вижда убедителни аргументи да се промени решението на парламента, съобщи говорителят на БСП Ангел Найденов след заседанието на Изпълнителното бюро.

Левицата щяла да иска от управляващите повече яснота за целите на българското участие в операцията в Ирак, ще пита и под чие командване, с какъв мандат и с какви функции ще заминат българските рейнджъри. За БСП било важно и да знае дали към България е отправено искане за такова участие в Ирак или това е българска самоинициатива, каза Найденов, който не бе информиран за изявлението на говорителя на МВнР.

СДС ще подкрепи новото предложение за Ирак

След като България е част от коалицията, тя би трябвало да вземе активно участие в процеса на следвоенното възстановяване на Ирак, заяви говорителят на СДС Николай Младенов след заседанието на НИС и посочи, че по всяка вероятност сините ще подкрепят изпращането на ротата в Ирак.

Младенов обяви още, че са готови конкретните предложения на дясната опозиция за участието на страната в следвоенното възстановяване на Ирак. Подготвените от създадената преди седмица работна група идеи обаче ще се съгласуват първо с представителите на българския бизнес, преди да се оповестят. Младенов не изключи в резултат на това съгласуване да настъпят промени.

От думите му стана ясно, че предложенията са в две посоки. Първата е свързана с активното участие на България във възстановяването на Ирак, в т.нар. хуманитарното подпомагане. Втората е свързана с възможностите на нашата страна да защити дългосрочно икономическите си интереси в този регион и да не допусне да загуби пазарите си.

Свинаров и Паси спешно подготвят решението

Няколко часа след срещата си с посланик Пардю, зам.-въшният министър се се появи на заседанието на ръководството на НДСВ в централата на "Врабча"23 с мотива, че трябвало да предаде на външния министър документи. Двамата нямало къде другаде да се видят, тъй като Паси заминава утре за Атина. "Няма ново официално искане от страна на САЩ", заяви той на въпрос дали появата му означава, че е получено официално искане от САЩ във връзка с контингента ни.

Минути по-късно министрите на външната работа и отбраната Соломон Паси и Николай Свинаров излязоха през задния вход на партийната централа и отпътуваха заедно в една кола. Според източници от МВнР, Иванов им е донесъл неокончателен вариант на решението за изпращане на контингента ни в Ирак, съгласуван със САЩ, който обаче трябва да бъде съгласуван и от българска страна с премиера и министрите.

Още се уточнява статута на представителите на държавата в хуманитарния офис в Кувейт

Говорителят на МВнР не потвърди, но и не отрече възможността България да изпрати в Ирак инженерна част, ако промяната в характера на действията на съюзниците го изисква. Тази идея бе лансирана миналата седмица от министър Николай Свинаров, който заяви, че военното участие на България в следвоенното възстановяване на Ирак трябва да е реципрочно на участието на българските фирми. Според него подготовката на такава инженерна част ще отнеме около два месеца.

Любомир Тодоров днес не коментира и опцията да изпратим в Ирак охранителна рота.

Още се обсъжда групата представители на МВнР, министерството на отбраната и министерството на икономиката, която се очаква да замине за Офиса за хуманитарна помощ и възстановяване в Кувейт. Уточнява се представителството, статутът, финансирането, пълномощията, както и мястото, на което групата ще осъществява дейността си, каза Любомир Тодоров.

Помолен да коментира кога българските дипломати ще се върнат в Багдад, Тодоров каза, че за целта е необходимо нашите дипломати да имат партньори там. В момента сградата на българското посолство в Багдад се охранява от местни лица. Надяваме се, че изпълняват задълженията си по договора, сключен с тях, до момента нямаме сигнали за щети на сградата или имуществото, допълни говорителят на МВнР. Той уточни, че страната ни получава информация за българското посолство в Багдад от съюзниците, които имат координатите и адресите на нашите имущества, и от медиите.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: