САЩ са предупредили Франция, че руснаци хакват предизборната кампания на Макрон

САЩ са предупредили Франция, че руснаци хакват предизборната кампания на Макрон

Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) е предупредила Франция за кибератаката срещу предизборната кампания на Еманюел Макрон. Това съобщи днес директорът на АНС, който обяви за виновник Русия след опитите за намеса в американската кампания, съобщи Франс прес.

"Забелязахме, че руснаците действат. Говорихме с нашите френски колеги, преди да бъдат огласени събитията, и ги предупредихме: "Слушайте, наблюдаваме руснаците и виждаме, че в момента те проникват в някои ваши инфраструктури", заяви адмирал Майкъл Роджърс, директор на АНС, на изслушване в Сената на САЩ.

Той не уточни за какви "инфраструктури" говори, но зададеният му въпрос засягаше изтичането на документи от кампанията на Макрон.

"Ето какво видяхме, как можем да ви помогнем?" - това са заявили американците на французите според Роджърс, който оглавява и киберкомандването на САЩ.

Адмиралът добави, че неговите служби контактуват по същия начин с британските и с германските власти в навечерието на предстоящите през годината избори.

Той сравни станалото на хакерската атака срещу предизборния екип на кандидатката от Демократическата партия за президент на САЩ на изборите от 2016 г. Хилари Клинтън. Тогава американските разузнавателни служби обвиниха Русия, че се е месила в изборите, за да помогне на кандидата на Републиканската партия Доналд Тръмп, избран за президент на 8 ноември.

"Руснаците изглежда смятат, че някои ръководители може да са по-склонни да подкрепят позициите им - обясни високопоставеният шпионин. - Току-що видяхме това на френските избори, в които имаше явни различия между двамата кандидати, между позициите им към Русия", допълни той, без да споменава по име Макрон и съперничката му в изборите Марин льо Пен.

Френското правосъдие започна в неделя разследване за разпространяването в петък вечерта в интернет на хиляди вътрешни документи на кандидат-президентския екип на Еманюел Макрон. Екипът му заяви, че е станал жертва на "масирана и съгласувана хакерска атака", "операция за дестабилизация" преди втория тур от президентските избори на 7 май, спечелен от центриста.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят