САЩ са призовали Гърция да не се включва в "Турски поток"

САЩ са призовали властите в Гърция да не се включват в продължаване на газопровода, известен като "Турски поток", през своя територия към Централна Европа и вместо това да подкрепят Трансадриатическия газопровод с газ от Азербайджан към Италия и Западана Европа.

Това става ясно от интервю на специалният пратеник на Държавния департамент по въпросите на енергийните ресурси Амос Хохстийн пред "Ню Йорк таймс".

В него той заявява, че е направил предложението при срещата си в петък в Атина с министъра на енергетиката Панайотис Лафазанис. Според Вашингтон отказ от руско-турския проект ще направи Гърция по-малко зависима от руския газ и по-привлекателна за инвеститори.

Интересите на Москва в никакъв случай не са свързани с финансовите нужди на Гърция и "Турски поток" не е икономически, а е политически проект, казва Хохстийн. Той препоръча подкрепа за Трансадриатическия газопровод (ТАР), за който гърците вече са съгласували къде ще преминава техният участък, но не да се договорили с Азербайджан за финансовите параметри.

Официална позиция на американското посолство в Атина изказва "тревога, че гръцкото участие в "Турски поток" ще се отрази негативно на енергийното разнообразие, ще привлече вниманието на антимонополните органи на ЕС и няма да реши дългосрочно енергийните нужди на Гърция".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес