САЩ са против референдум за независимост на иракските кюрди през септември

САЩ са против референдум за независимост на иракските кюрди през септември

Специалният пратеник на САЩ в коалицията за борба с "Ислямска държава" Брет Макгърк заяви, че организирането на референдум за независимост в иракския автономен регион Кюрдистан през септември би било "значително дестабилизиращо", предаде ДПА.

Макгърк посочи, че САЩ ясно са изразили позицията си за референдума, включително на среща на коалиционните партньори тази седмица в Държавния департамент.

"Не смятаме, че трябва да има референдум през септември", заяви той на пресконференция.

Висш съветник на президента на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани обяви през юни, че на 25 септември ще се произведе референдум за независимост от Ирак.

Съгласно иракската конституция обаче трябва да има процес на диалог, отбеляза Макгърк.
"Организиране на референдум в толкова кратки срокове, особено в спорни райони, според нас би било значително дестабилизиращо", каза той.

Въпреки неотдавнашната победа с освобождаването на Мосул, с ИД не е свършено. Групировката все още има свои сили в Тал Афар в близост до Иракски Кюрдистан и в Хауиджа южно от Киркук, заяви Макгърк.

Прогонването на радикалната групировка от Хауиджа ще е "много, много сложно" и за целта ще са нужни иракските сили за сигурност и кюрдските бойци пешмерга, предрече той.

"Така че сега не е моментът да се организира референдум в тези райони", заяви Макгърк.

Съобщението за референдума в Кюрдистан предизвика критики от федералното правителство в Багдад, а ООН заяви, че няма намерение да участва в този процес по никакъв начин.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?