САЩ са против военно положение в Македония

Съединените щати призоваха към въздържаност правителството на Македония, изтъквайки, че обявяването на военно положение, предложено от премиера Любчо Георгиевски, няма да подобри шансовете за политическо уреждане на конфликта в Македония, предаде АП. Същевременно администрацията на Джордж Буш заяви, че не одобрява съвета на Уилям Уокър, бивш американски посланик, който оглавяваше мисии в Хърватия и Косово, че македонското правителство трябва да установи контакти с екстремистите.

Осъждайки нападението срещу македонски войници от бунтовниците като осъдителен акт на насилие, говорителят на Държавния департамент Ричард Баучър заяви, че бунтовниците държат цивилни за заложници, нападат линейки и се опитват да нарушат нормалния живот на албанската общност в Македония. Ние никога не сме виждали роля за тях в политическите преговори и не виждаме такава и сега, каза Баучър. Те доказват всеки ден, че не се интересуват от истинските проблеми и нужди на албанската общност, добави той.

В същия дух се изказа и германският външен министър Йошка Фишер, който призова македонското правителство да намери политическо решение на етническата криза в страната, без да прибягва до обявяването на военно положение, предаде АП.

Фишер осъди действията на етническите албански бунтовници, които убиха петима македонски войници в нощта на вторник срещу сряда.

Същевременно германският първи дипломат призова правителството в Скопие да не отива твърде далеч в отговор на атаките на бунтовниците, за да избегне бъдещи конфликти с населението. "Ескалацията на насилието и задълбочаването на недоверието между етническите групи в страната трябва да бъдат напълно предотвратени", посочи Йошка Фишер.

От своя страна политически представител на така наречената Армия за национално освобождение в Швейцария каза в четвъртък, че албанските бунтовници в Македония ще продължат своята борба, дори ако македонският парламент одобри предложението на македонския премиер за официално обявяване на военно положение, предаде АП. "Имаме правото да се защитаваме срещу подобни действия. Де факто вече имаме военно положение", заяви Муса Джафери. Той каза, че очаква македонският парламент да се поддаде на натиска от страна на НАТО, Европейския съюз и САЩ и да не обяви военно положение, за да избегне възпламеняване на ситуацията.

Споделяне

Още от Балкани