САЩ са съгласни противоракетният щит да е в рамките на НАТО

САЩ са съгласни противоракетният щит да е в рамките на НАТО

Съединените щати са открити към европейските искания противоракетната система, която ще бъде инсталирана в Полша и Чешката Република, да бъде под командването на НАТО, предаде Ройтерс.

Запитан дали Вашингтон би интегрирал системата в структурата на НАТО, директорът на Агенцията за противоракетна отбрана ген.-лейтенант Хенри Объринг заяви в четвъртък пред репортери: “Не бих възразил на това”.

“Ще продължим консултациите с нашите съюзници от НАТО”, каза Объринг, който е на посещение в Берлин.

Изявленията му целят да убедят европейски страни като Германия, които изразиха притеснения, че планираното разполагане на елементи от противоракетната отбрана може да разцепи страните от НАТО и настояха за повече консултации с Москва, която възприема плана като навлизане в бившата ѝ сфера на влияние.

Объринг каза, че такива разговори може да помогнат руснаците да бъдат убедени да приемат плана. САЩ смятат, че противоракетната система ще защитава американските и европейските сили от ракетни нападения на “неблагонадеждни държави” като Северна Корея и Иран.

Грешка ще е, ако европейските страни подценяват заплахата от иранската ядрена програма, каза Объринг.

Германският канцлер Ангела Меркел, чиято страна е ротационен председател на ЕС, и генералният секретар на НАТО Яп де хоп Схефер призоваха противоракетната система да бъде обсъдена в рамките на НАТО, а не на двустранна основа.

По време на посещението си в Полша, планирано за петък, Меркел ще направи това предложение пред полското правителство.

Миналата седмица полски представители казаха, че Варшава се нуждае от двустранен договор за сигурност със САЩ, тъй като се опасява, че НАТО няма решителност да се противопостави на никоя сериозна заплаха.

Според европейски дипломати желанието на Меркел е въпросът с противоракетната отбрана да не се превръща в тема на ЕС, тъй като това може да попречи на намеренията ѝ за утвърждаване на европейската конституция.

Американският генерал заяви, че Вашингтон е озадачен от негативната реакция на Москва, която възприема щита като опит за преместване на баланса на силите след Студената война и навлизане в бившата ѝ сфера на влияние. Според него дискусиите с Русия и НАТО по темата са в ход повече от година.

"Проблемите с руснаците са предимно около разположението" на обектите, каза той и допълни, че на Москва не харесва идеята за бази в Полша и Чехия, които според нея са прекалено близо до границите ѝ.

Объринг е в Берлин, за да обясни пред представители на германското правителство и парламента плана за инсталиране на ракети прехващачи в Полша и на радар в Чехия. В сряда той бе в Украйна, а след това се отправя за Париж.

Германският заместник-външен министър Гернот Ерлер заяви в четвъртък, че ракетният щит може да предизвика нова надпревара във въоръжаването - идея, която Объринг  отхвърли.

"Не от това трябва да се страхуваме. Единствената надпревара във въоръжаването, която ни тревожи, е тази в Иран", заяви той.

Ерлер също така разкритикува решението на ядрените държави Великобритания, Франция и САЩ да модернизират ядрените си арсенали. Според него това ще попречи на усилията за неразпространение на ядрено оръжие.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?