САЩ са унищожили 20% от самолетите на Асад

САЩ са унищожили 20% от самолетите на Асад

Американският ракетен удар, нанесен миналата седмица по сирийска военновъздушна база, е унищожил 20% от изправните летателни машини на режима на Башар Асад. Това се посочва в изявление на министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис, цитирано от Франс прес.

"Ще бъде неблагоразумно сирийското правителство да използва отново химически оръжия", добавя шефът на Пентагона.

Съединените щати удариха в нощта на четвъртък срещу петък с 59 ракети "Томахок" военновъздушната база "Шайрат" в централната сирийска провинция Хомс. Американският удар бе в отговор на предполагаема химическа атака, извършена два дни преди това в град Хан Шейхун в провинция Идлиб, при която загинаха 87 души.

По думите на министъра на отбраната САЩ са "повредили или унищожили инсталации за зареждане на гориво, боеприпаси и 20 процента от изправните летателни машини на Сирия".

Някои експерти в САЩ изразиха съжаление, че цел на ударите не е било разрушаването на пистата за излитане и кацане в базата. Самолети на правителствените сили са използвали тази писта още на следващия ден по информация на Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Но според шефа на Пентагона сирийската армия вече не може да зарежда там летателните си машини с гориво или да ги презарежда с боеприпаси, така че "използването на пистата не е от чак такова военно значение".

Служители на Пентагона смятат, че в базата е възможно все още да има химически оръжия. Но при американския удар нарочно са били избегнати сградите, където се предполага, че е възможно да са складирани такива оръжия, за да няма разпръскване на опасни вещества, обясни военен говорител.

Белият дом отправи вчера предупреждение, че президентът Тръмп може да разреши нови удари срещу Сирия, ако Дамаск използва пак химически оръжия.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?