САЩ са унищожили 60 на сто от най-опасните сирийски химически оръжия

САЩ информираха Съвета за сигурност на ООН, че са неутрализирали около 60 на сто от най-токсичните сирийски компоненти за химически оръжия, съобщи Асошиейтед прес.

Британският постоянен представител Марк Грант, който председателства Съвета за сигурност в момента, каза, че САЩ са представили доклада си след видеоконферентен брифинг на Сигрид Кааг, която оглавява международния екип, работещ по унищожаването на сирийските химически оръжия.

На брифинга Кааг съобщила за среща, състояла се в Бейрут във вторник, на която се обсъждали методи за унищожаване на 12-те обявени от Сирия завода за производство на такива химикали. Според Кааг за това ще са необходими около 6 месеца.

Грант е докладвал пред закритото заседание на Съвета за сигурност, че Великобритания ще завърши до края на тази седмица своя дял от унищожаването на сирийските химически прекурсори, предназначени за производство на химически оръжия, включващи и солна киселина.

АП припомня, че в началото на юли над 600 тона от най-токсичните сирийски химикали, които Дамаск предаде съгласно международното споразумение, бяха прехвърлени на американския товарен кораб "Кейп Рей" в италианско пристанище. След това корабът излезе в международни води и започна двумесечен процес на унищожаването им.

Грант каза, че САЩ са информирали Съвета за сигурност, че щом този процес приключи, остатъчните материали ще бъдат изпратени в Германия и Финландия за окончателно погребване. Той добави, че Кааг също така е информирала съвета за протичащата в момента дискусия за несъответствията между първоначално декларираните от сирийското правителство химически оръжия и предадените химикали прекурсори.

Споделяне

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?