САЩ са успели да върнат част от откупа, платен от компания на киберпирати

САЩ са успели да върнат част от откупа, платен от компания на киберпирати

Американските власти обявиха, че са успели да си върнат по-голямата част от откупа, платен на хакери от компанията Колониъл пайплайн, за да може да бъде подновена работата на нейната мрежа от петролопроводи, блокирана при хакерска атака, предадоха световните агенции.

Шефът на компанията Джоузеф Блънт призна, че е разрешил да бъде платен откуп от 4,4 милиона долара на кибепрестъпниците след атаката станала през май.

"Министерството на правосъдието локализира и си прибра по-голямата част от откупа", заяви заместник-министърката на правосъдието на САЩ Лиза Монако.

Базираната в щата Джорджия компания Колониъл пайплайн доставя почти половината от горивото, потребявано на Източното крайбрежие на САЩ. Тя временно преустанови операциите си на 7 май, след като киберпирати, известни като групата ДаркСайд хакнаха компютърната ѝ система, заключиха я и поискаха откуп, за да бъде отключена тя. Това доведе до спиране на работата на тръбопроводната система на компанията, което продължи няколко дни и доведе до увеличаване на цените на природния газ, до паника и до недостиг на горива на места. Сега сумата, който са успели да си върнат американските власти е в биткойни и съответства на около 2,3 милиона долара.

Според американските власти престъпната група, хакнала компанията, действа от Русия.

"Ню Йорк таймс" цитира съобщението на министерството на правосъдието, според което през последните седмици следователите са установили местонахождението на 75 биткойна на стойност над 4 млн. долара в над 20 сметки в криптовалута. Успешно е било проследено "придвижването" на откупа през лабиринт от най-малко 23 различни електронни акаунта на хакерската група "ДаркСайд" (DarkSide), преди да достигне до една сметка, която с разрешението на федерален съдия е била пробита.

Представители на правоохранителните органи приветстваха конфискацията като предупреждение към киберпрестъпниците, които често се сдобиват с откуп в трудно проследимите криптовалути. Освен това този успех може да насърчи жертвите на хакерски атаки с искане на откуп, каквито стават средно на всеки осем минути, да уведомяват властите, за да може да си върнат обратно платеното, пише вестникът.

Години наред жертвите на такива нападения предпочитаха тихомълком да плащат на изнудвачите, като преценяваха, че така ще им е по-евтино, отколкото да възстановяват блокираните данни и услуги. Въпреки че ФБР препоръчва да не се плащат откупи, те все пак са законни и могат да бъдат декларирани като разход пред данъчните власти. Обаче тези плащания, които взети заедно възлизат на милиарди долари, финансират и подсилват групите кибер изнудвачи, констатира "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?