САЩ са уведомили Русия за поредното разширяване на списъка "Магнитски"

САЩ са уведомили Русия за поредното разширяване на списъка "Магнитски"
САЩ както и досега искат да градят конструктивни отношения с Русия и работят над това, заяви снощи високопоставен служител на Държавния департамент на брифинг, посветен на разширяването на Списъка "Магнитски", предаде ТАСС. 
 
По-рано вчера министерството на финансите на САЩ добави в Списъка "Магнитски" петима руски граждани, сред които и лидера на руската Чеченска република Рамзан Кадиров, когото американската администрация обвинява в причастност към "извънсъдебни разправи, мъчения и други груби нарушения на международно признатите права на човека". 
 
Американският дипломат каза, че Вашингтон официално е уведомил руските власти за поредното разширяване на списъка, предвиждащ едностранни санкции спрямо руски длъжностни лица, които според САЩ са виновни за нарушения на човешките права в своята родина. 
 
В края на миналата година САЩ разпространиха върху всички страни действието на този закон, приет от Конгреса и подписан от бившия президент Барак Обама през декември 2012 г.
 
Представителят на Държавния департамент изрази увереност, че руската страна крайно сериозно се отнася към разширението на този санкционен списък, който според него има "сдържащ ефект" и помага за предотвратяване на сериозни нарушения на човешките права в Русия.
 
Той вече включва 49 имена на руски граждани. Неотдавна американските власти признаха, че списъкът "Магнитски" има и секретна част. Не е известен нито количественият, нито персоналният състав на тази част от списъка, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА. 
 
"По съображения за националната сигурност не коментираме никакви въпроси, отнасящи се до (секретното) приложение", каза американският дипломат. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?