САЩ са знаели за готвен преврат срещу кипърския президент Макариос през 1974 г.

САЩ са знаели за готвен преврат срещу кипърския президент Макариос през 1974 г.

САЩ са знаели предварително за действията на кипърския генерал Гривас, който в сътрудничество с военната хунта в Атина, е планирал преврата на 15 юли 1974 г. срещу кипърския президент архиепископ Макариос и са дали зелена светлина за нахлуването на турските войски и за разделянето на острова на две части. Това става ясно от разсекретени документи на Държавния департамент, цитирани от гръцкия сайт Ин нюз.

В доклад от септември 1973 г. ЦРУ споменава за "терористичните" планове на генерал Гривас, завърнал се тайно на острова през 1971 г. и поел ръководството на ЕОКА-2, нелегална организация, поставила си за цел да свали архиепископ Макариос от власт и да присъедини Кипър към Гърция.

В документа се изказват опасения, че действията на Гривас биха могли да доведат до насилия срещу кипърската турска общност и в крайна сметка да предизвикат гражданска война на острова.

В меморандум, предаден на тогавашния държавен секретар Хенри Кисинжър от представител на американския съвет за национална сигурност в деня на преврата срещу Макариос, се сигнализира за опасност Турция да извърши военна интервенция на острова.

В същия ден американският посланик в Атина Хенри Таска в телеграма до Държавния департамент допуска възможността Йоанидис, един от представителите на военната хунта в Атина, да е замесен в преврата срещу Макариос.

На 10 септември 1974 г. шефът на ЦРУ информирал Кисинджър, че още от май Вашингтон е запознат с опасната игра на гръцката хунта с Макариос и че американската страна е изразявала по този повод недоволство пред представителя на "черните полковници" в Атина Йоанидис, без да прибягва до протестни ноти.

Американците са знаели за готвения турски десант на острова, а шефът на ЦРУ е уверил Кисинджър, че са налице много добри възможности за нахлуване на турските войски на острова, но не са предприели действия, за да предотвратят инвазията им в Кипър, сочат още стотиците разсекретени документи на Държавния департамент.

Ако бяха запознат с доклада на ЦРУ, щях да спра преврата в Кипър. Но в момента, когато стана превратът, предполагах, че Турция ще се намеси, тъй като в Кипър нямаше правителство, а Гърция бе нестабилна, казал по този повод Кисинджър.

В спомените си за събитията по това време в Кипър американският политик отбелязва, че никой, дори и архиепископ Макариос, не очаквал преврат на острова на 15 юли 1974 година.

Гръцкият вестник "Та неа" пише, че разсекретените документи на Държавния департамент обаче показват точно обратното и че те категорично отхвърлят неверните твърдения на Кисинжър.

Споделяне

Още от Балкани