САЩ са знаели за готвен преврат срещу кипърския президент Макариос през 1974 г.

САЩ са знаели предварително за действията на кипърския генерал Гривас, който в сътрудничество с военната хунта в Атина, е планирал преврата на 15 юли 1974 г. срещу кипърския президент архиепископ Макариос и са дали зелена светлина за нахлуването на турските войски и за разделянето на острова на две части. Това става ясно от разсекретени документи на Държавния департамент, цитирани от гръцкия сайт Ин нюз.

В доклад от септември 1973 г. ЦРУ споменава за "терористичните" планове на генерал Гривас, завърнал се тайно на острова през 1971 г. и поел ръководството на ЕОКА-2, нелегална организация, поставила си за цел да свали архиепископ Макариос от власт и да присъедини Кипър към Гърция.

В документа се изказват опасения, че действията на Гривас биха могли да доведат до насилия срещу кипърската турска общност и в крайна сметка да предизвикат гражданска война на острова.

В меморандум, предаден на тогавашния държавен секретар Хенри Кисинжър от представител на американския съвет за национална сигурност в деня на преврата срещу Макариос, се сигнализира за опасност Турция да извърши военна интервенция на острова.

В същия ден американският посланик в Атина Хенри Таска в телеграма до Държавния департамент допуска възможността Йоанидис, един от представителите на военната хунта в Атина, да е замесен в преврата срещу Макариос.

На 10 септември 1974 г. шефът на ЦРУ информирал Кисинджър, че още от май Вашингтон е запознат с опасната игра на гръцката хунта с Макариос и че американската страна е изразявала по този повод недоволство пред представителя на "черните полковници" в Атина Йоанидис, без да прибягва до протестни ноти.

Американците са знаели за готвения турски десант на острова, а шефът на ЦРУ е уверил Кисинджър, че са налице много добри възможности за нахлуване на турските войски на острова, но не са предприели действия, за да предотвратят инвазията им в Кипър, сочат още стотиците разсекретени документи на Държавния департамент.

Ако бяха запознат с доклада на ЦРУ, щях да спра преврата в Кипър. Но в момента, когато стана превратът, предполагах, че Турция ще се намеси, тъй като в Кипър нямаше правителство, а Гърция бе нестабилна, казал по този повод Кисинджър.

В спомените си за събитията по това време в Кипър американският политик отбелязва, че никой, дори и архиепископ Макариос, не очаквал преврат на острова на 15 юли 1974 година.

Гръцкият вестник "Та неа" пише, че разсекретените документи на Държавния департамент обаче показват точно обратното и че те категорично отхвърлят неверните твърдения на Кисинжър.

Още от Балкани

Одобрявате ли протестите за цените на горивата?