САЩ съкращава контингента си в Ирак от септември

Командването на американските войски в Ирак планира съкращаване на броя на американските военни в страната до края на годината, като предвижда първото изтегляне да бъде през септември, съобщава БТА като се позовава на информация във в. Ню Йорк таймс.

На заседание в Пентагона тази седмица е било взето решение за намаляване на броя на бойните бригади в Ирак от 14 на пет или шест до края на тази година, пише изданието, цитирайки високопоставен американски ръководител, чието име не се споменава.

Според плана, през септември две бойни бригади трябва да напуснат Ирак и на тяхно място няма да бъде изпратено попълнение. Бойните бригади, които по принцип наброяват 3500 войници, не представляват най-многобройната част от

127 000 американски войници в Ирак, отбелязва изданието.

Изтеглянето на американски военни обаче зависи от положението в Ирак, а именно от поемането на отговорността за сигурността от иракските сили, намаляването на враждебността на сунитите към сегашното правителство и гаранциите, че бунтовете няма да излязат извън пределите на шестте централни иракски провинции, добавя Ню Йорк таймс.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?