САЩ санкционират две български фирми заради оръжеен износ за Судан

САЩ наложиха наказателни мерки на две български фирми заради продажба на оръжия на една от шестте страни, фигуриращи в американския черен списък на държавите, подкрепящи тероризма, се казва в съобщение на Държавния департамент, поместено под номер 4878 в американския Федерален регистър, предаде БТА.

Санкциите са наложени на Бета АД и КАС Инженеринг Консорциум/БиЕмДжи-Ем ООД заради пратки, включващи неуточнено "военно оборудване".

Става дума за експорта на несглобени възли и детайли за 122-милиметрови самоходни гаубици, реализиран от шефове на "Бета"-Червен бряг за Судан.

Лицензите и на двете фирма са отнети от българските власти

Фирмата Бета е с отнет лиценз за търговия със специална продукция от 20 май 2002 година, а КАС Инженеринг Консорциум/БиЕмДжи-Ем ООД е с отнет лиценз от 2000 година. Българските специални служби са получили сигнал от американските си партньори на 13 октомври, че две български фирми, занимаващи се износ на оръжие и които са с отнет лиценз, ще бъдат обявени в публичното пространство, заяви пред БТА главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов.

Министерството на икономиката информира, че случаят ще бъде проучен от Междуведомствения съвет по ВПК и мобилизационната готовност на страната при Министерския съвет. Председател на съвета е вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева, която е на официално посещение в Китай до утре.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?