САЩ съветват ЕС да не купува 5G оборудване от "Хуавей"

САЩ съветват ЕС да не купува 5G оборудване от "Хуавей"

Съединените щати разглеждат Европейския съюз като свой основен приоритет в усилията да убедят съюзниците си по света да не купуват оборудване на китайската компания "Хуавей" за мобилни мрежи от следващо поколение, заяви днес неназован представител на Държавния департамент, цитиран от Ройтерс.

"Ние казваме, че е необходимо да бъдете много, много предпазливи, и призоваваме хората да не прибързват и да подписват договори с ненадеждни доставчици от страни като Китай", каза американският служител в Брюксел след срещи с представители на Европейската комисия и белгийското правителство.

Той трябва да посети Франция и Германия по-късно през седмицата. По думите му САЩ ще използват всякакви дипломатически прояви и събития на мобилната индустрия, за да предупредят европейските правителства.

Съединените щати се страхуват, че оборудването може да бъде използвано от Китай за шпионаж. Според "Хуавей" тези опасения са неоснователни.

Миналата седмица представителят на САЩ в Брюксел Гордън Сондленд заяви, че Вашингтон би искал потребителите да купуват западна продукция вместо технологиите на китайската компания, за които се смята, че представляват кибер опасност.

"САЩ решително подкрепят създаването на бариери пред покупката на всякаква китайска цифрова продукция, която носи потенциална заплаха за сигурността за националната безопасност, и преориентирането на хората към купуването на западни стоки вместо на "Хуавей" , цитира Райтерс думите му.

"Хуавей" се оказа под заплахата от икономически санкции на световно ниво, след като САЩ и Австралия обвиниха компанията в технически шпионаж и кражба на секретни данни, извършено чрез нейно оборудване.

На този фон на 1 декември в Канада по искане на САЩ бе задържана финансовата директорка Мън Ванчжоу на китайската компания по подозрение, че са нарушени американските търговсик санкции срещу Иран. На 11 януари пък полските власти задържаха служител на корпорацията по обвинение в шпионаж в полза на Пекин.

"Хуавей" е създадена през 1987 г. и произвежда телекомуникационно оборудване, както и потребителски устройства,  които се продават в над 170 държави. В края на 2018 г. стана ясно, че компанията измества американския производител "Епъл" от втората позиция по продажби на смартфони и се нарежда на второ място след южнокорейската "Самсунг".

Корпорацията работи по 5G технологията от 2009 година и е един от големите доставчици на оборудване за бъдещата мрежа с огромен потенциал за дигитални услуги, заедно с шведската "Ел Ем Ериксон" (LM Ericsson) и финландската "Нокиа Корп" (Nokia Corp).

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?