САЩ създават глобален рускоезичен тв канал

САЩ създават глобален рускоезичен тв канал

Две финансирани от американското правителство електронни медии създават глобална рускоезична телевизионна мрежа като алтернатива на контролирани от Кремъл медии, които според Асошиейтед прес разпространяват пропаганда и дезинформация.

Новият глобален тв канал се нарича "Кърънт тайм" ("Текущо време") и ще се ръководи от базираното в Прага "Радио "Свободна Европа/Радио Свобода" с помощта на базираното във Вашингтон радио "Гласът на Америка".

Новият канал стартира официално тази седмица, макар че тихомълком започна да се излъчва още миналата година. Шест часа от денонощната му програма са отделени за предавани на живо новинарски емисии, включително едночасово пряко предаване от Вашингтон и второ предаване от Прага.

Програмата на "Кърънт тайм" е насочена към рускоговорещи хора по цял свят, за да им предлага "базирани на факти новини", каквито болезнено липсват на руския медиен пазар, отбелязва АП.

Глобалната тв мрежа, която ще се предава в Европа по кабел, сателит и по интернет, е американски опит да се ограничи хегемонията на "мощната руска пропагандна машина", най-ярки представители на която са държавните тв канали "Спутник" и РТ, добавя АП. Според САЩ тези и други руски медии изопачават представите на руснаците за политиката и действията на тяхното правителство. Руската публика, твърдят те, има твърде ограничени източници на независими новини и тази липса трябва да бъде запълнена.

Нашата програма "не е замислена като пропаганда или контрапропаганда. Ние не възнамеряваме да се въвличаме в реакция на политическа програма, зададена от който и да е, в Русия или другаде", заяви по този повод Том Кент - шеф на "Радио Свободна Европа/Радио Свобода".

АП припомня, че мисията на финансираното от САЩ радио има като мисия "подкрепата за свободата на словото и демокрацията по света". Тази мисия се корени във времената на Студената война, когато имаше нужда да се предоставят на хората отвъд Желязната завеса алтернативни гледни точки.

Според АП приемането на програмата в самата Русия ще бъде затруднено поради липсата на договорни отношения с местни доставчици. Затова тамошните зрители ще могат да приемат програмата на американската рускоезична телевизия чрез сателит, специални приложения за приемане по интернет или на живо от сайта на "Кърънт тайм".

Споделяне

Още от Свят