САЩ се готвят за изтичане на нови секретни документи от "Уикилийкс"

САЩ са информирали Великобритания, Австралия, Канада, Дания, Норвегия и Израел за очакваното изтичане на нови секретни американски документи от "Уикилийкс", съобщи самият сайт, цитиран от Ройтерс в петък.

"Уикилийкс" съобщи чрез Тиутър, че американски дипломати са уведомили предварително правителствени служители в шестте съюзнически държави за изтичането на документите, което се очаква да стане в следващите няколко дни.

Новите разкрития вероятно ще включват дипломатически грами, съдържащи обвинения в корупция срещу политици в Русия, Афганистан и други централноазиатски страни, казаха източници, запознати с грамите на Държавния департамент, държани от "Уикилийкс".

Обвиненията са достатъчно тежки, за да злепоставят сериозно чужди правителства, добавиха източниците. Някои правителства изглежда се готвят за последиците от разкритията, отбелязва Ройтерс.

Според излизащия в Лондон вестник "Ал Хаят", част от документите разкриват, че Турция е помогнала на Ал Каида в Ирак и че САЩ подкрепят Кюрдската работническа партия (ПКК), която води сепаратистка война срещу правителството в Анкара от 1984 г., пише "Вашингтон пост".

Американското посолство в Тел Авив предупреди израелското външно министерство, че някои от грамите може да засягат американско-израелските отношения, пише израелският вестник "Аарец", като се позовава на високопоставен израелски служител.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?