САЩ се готвят за криза по-тежка от Пърл Харбър през следващите дни

Тръмп предупреди за "ужасяващ" брой жертви, но в Ню Йорк се вижда "светлина в тунела"

Сн. БГНЕС

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп предупреди американците да се приготвят за "ужасяващ" брой на смъртните случаи през следващите няколко дни, но каза, че вижда "светлина в тунела".

Броят на заразените с коронавирус в страната превиши 300 хиляди, но най-засегнатият щат Ню Йорк за пръв път съобщи за намаляване на жертвите и заразените.

В САЩ са починали близо 10 хиляди души, а само в щата Ню Йорк над 4100.

Общият брой на случаите е повече от 336 хиляди.

Въпреки по-добрите данни от Ню Йорк, на други места ситуацията се влошава.

В Луизиана вече са регистрирани 13 хиляди случаи, а местните власти предупредиха, че до четвъртък няма да има налични респираторни апарати.

В Пенсилвания, Колорадо и Вашингтон също нарастват смъртните случаи, съобщи Ройтерс.

САЩ се готвят за криза по-тежка от Пърл Харбър

Президентът каза, че пикът на пандемията в САЩ се очаква следващите няколко дни.

Над 3000 военни медици са били изпратени в различни точки на страната да помагат за справяне с Covid-19.

По-рано ръководителят на американските здравни власти генерал Джером Адамс заяви, че тази седмица ще е една от най-тъжните за голяма част от населението.

"Честно казано, това ще е най-тежката и най-тъжната седмица в живота на повечето американци. Това ще е нашият Пърл харбър, нашият 11 септември, само че няма да е на точно определено място", каза Адамс.

"Това ще се случва в цялата страна. И искам Америка да го разбере".

Ню Йорк е на ръба

Здравните служители са под увеличаващ се натиск и отчаяно се нуждаят от апаратура. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо каза, че на много места основни консумативи ще се изчерпат до ден-два.

Междувременно стотици медици, изпратени от администрацията на Тръмп, започват да пристигат в Ню Йорк.

Също там скоро врати се очаква да отвори огромна болница, ръководена от военните. В нея има около 2500 легла.

Ню Йорк съобщи за 594 смъртни случая от коронавируса и за 8327 потвърдени случая на зараза през последните 24 часа, с които броят на заразените достигна 122 000, а на починалите – 4159.

Губернаторът Андрю Куомо каза, че добрата новина е, че броят на изписаните от болница е три пъти по-голям от тази на новопостъпилите пациенти, което намалява натиска върху здравната система. 

Куомо каза, че щатът Ню Йорк е може би "твърде близо до пика" на заразата или "този пик представлява плато и ние сме на него", предаде Франс прес.

На този фон тигър в Зоологическата градина на Бронкс в Ню Йорк даде положителна проба за респираторното заболяване, предизвиквано от новия коронавирус. Това е първият случай на Covid-19 при животно в САЩ и при тигър в световен план, съобщи говорител на зоопарка, цитиран от Ройтерс.

Надя, 4-годишното женско малайско тигърче, дало положителната проба, е развило суха кашлица, но се очаква да се възстанови, заяви Дружеството за опазване на дивата природа, което стопанисва зоопарка.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус