САЩ се готвят за продължително спиране на работата на правителството

Стотици хиляди служители не получават заплата заради спора между Тръмп и демократите за стената по границата с Мексико

САЩ се готвят за продължително спиране на работата на правителството

САЩ се готвят за продължителен период на спиране на работата на федералното правителство, след като Конгресът не успя да се споразумее за финансирането му заради искането на президента Доналд Тръмп в законопроекта да бъдат предвидени 5 милиарда долара за изграждане на стена по границата с Мексико, съобщиха световните агенции.

"Много е възможно частичното спиране на работата да продължи до свикването на новия състав на Конгреса на 3 януари”, каза Мик Мълвейни, директор на Белия дом за бюджета, пред телевизия "Фокс нюз".
Очаква се преговорите за бюджета да бъдат подновени на 27 декември.

В началото на януари представителите на Демократическата партия ще поемат контрола над Камарата на представителите, след като спечелиха на изборите в средата на мандата през ноември. Републиканската партия запази контрола си над Сената, което предвещава трудни преговори между двете камари, отбелязва АФП.

Вчера Тръмп подчерта, че все още иска да получи средствата за строежа на стената, ни представители на Демократическата партия предложиха 1.3 милиарда долара.

Мълвейни даде да се разбере, че Тръмп може да приеме и по-малка сума от поисканата. Той не съобщи подробности, но заяви, че правителството е направило по-ниско контрапредложение и очаква отговор от лидера на демократите в Сената Чък Шумър.

Над 400 хиляди служители на ключови министерства, включително на вътрешната сигурност, на правосъдието и на земеделието, не получават заплати, докато политическият спор остава нерешен, посочи Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?