САЩ се изтеглят от договора за търговия с обикновени оръжия

САЩ се изтеглят от договора за търговия с обикновени оръжия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че страната му се оттегля международния договор, с който се регулира световната търговия с обикновени оръжия, ратифициран през 2013 година. Президентът обяви това в изказването си пред годишната конференция на консервативната Национална асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия (NRA) в Индианаполис. Тръмп бе аплодиран бурно от публиката

Договорът бе подписан от президента Барак Обама, но все още не е ратифициран от Сената във Вашингтон.

“Оттегляме подписа си и скоро в ООН ще получат уведомително писмо за това“, допълни Тръмп, цитиран от световните информационни агенции.

Консервативните организации в САЩ отдавна са против този договор, засягащ годишна търговия за около 70 млрд. долара. Страната е най-големият износител на оръжие в света, а основна цел на договора е оръжията да не попадат в ръцете на репресивни режими. Общото събрание на ООН одобри договора през април 2013 г. с огромно мнозинство.

Президентът на неправителствената правозащитна организация Oxfam America Аби Максман обяви, че "сега САЩ ще се хванат за ръцете с Иран, Северна Корея и Сирия, които не са подписали този исторически договор, имащ за основна цел да защити невинни хора от смъртоносни оръжия".

Над 100 държави вече се присъединиха към договора, а други 29 са го подписали, но не са станали формално страна по него.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?