САЩ се надяват да възстановят финансовата система на Ирак в рамките на 6 месеца

Екипът от американски експерти в Ирак се надява да възстанови финансовата система на страната в рамките на 6 месеца, заяви вчера на слушания в Конгреса на САЩ американският министър на финансите Джон Сноу, цитиран от АП.

Той добави, че американските специалисти очакват, че през този период приходите от петрола ще се увеличат, което ще помогне за възстановяването. Министърът каза, че замразените през 1990 г. като част от икономическите санкции срещу страната иракски правителствени активи в американски банки, които са на стойност 1,7 млрд. долара, ще бъдат използвани при възстановяването.

Все пак, основният източник на средства за този процес остават приходите от петрола, добави Сноу. Американската администрация смята да организира донорска конференция, за да получи международна помощ за възстановяването на Ирак, а също така очаква МВФ и Световната банка да отпуснат заеми за тази цел.

В момента около 20 представители на министерството на финансите на САЩ или вече се намират в Багдад, или се очаква да пристигнат там в близките няколко дни.

В Багдад бе и заместник-министърът на финансите Джон Тейлър. В сряда целият екип от американски експерти е разговарял по телефона с министър Джон Сноу и с председателя на Управлението за федерален резерв на САЩ Алън Грийнспън.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?