САЩ се надяват на скорошно решение за българските медици в Либия

"Ние сме дълбоко обезпокоени за съдбата на българските медицински работници", заяви държавният секретар на САЩ Колин Пауъл и допълни, че САЩ вече са поставяли въпроса пред либийската страна. Той изрази надежда, че Вашингтон ще успее да убеди Триполи да разреши "този хуманитарен проблем" в най-близко бъдеще. Колин Паъуъл заяви това след срещата си с българския външен министър Соломон Паси във Вашингтон.

Въпросът за шестимата български медици в Либия беше само една от темите, които министър Паси обсъди по време на двустранните си срещи във Вашингтон. Той постави проблема и по време на разговорите си с вицепрезидента Дик Чейни, който е изразил състрадание си към драмата на шестимата българи и е потвърдил подкрепата на американската страна към българската позиция.

Паси и Чейни са обсъдили възможността български фирми от военно-промишления комплекс, заедно с американски оръжейни компании да излязат на трети пазари. Паси обаче не съобщи повече подробности около тази идея.

Визитата на Соломон Паси във Вашингтон мина под знака на българското председателство на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Тъкмо по този повод първият дипломат на страната се яви на откритото заседание на Комисията за сигурност и сътрудничество в Европа към американския Конгрес. В рамките на едночасовите слушания Паси представи инициативите на българското председателство през предстоящата година.

"България пое председателството на ОССЕ в един твърде забележителен период на международните отношения. През тази година и ЕС, и НАТО ще приветстват нови членове", припомни в изявлението си българският външен министър. Той изтъкна, че двете исторически разширявания ще бъдат от голяма полза за ОССЕ.

Соломон Паси заяви, че върховен приоритет за организацията остава борбата срещу тероризма. "Дейността на Организацията за сигурност и сътрудничество по отношение борбата срещу тероризма рядко попада във водещите новини, но това не намалява нейната важност. С прагматичен подход, който е толкова характерен за нашата организация, ние се концентрирахме върху няколко конкретни области като сигурността по летищата, полицейските дейности и сигурността на документите за самоличност", каза министърът.

Паси каза още, че по време на председателството си България ще предприеме допълнителни стъпки в борбата срещу антисемитизма, расизма, ксенофобията и другите форми на дискриминация. Министърът припомни, че в края на април в Берлин предстои нова конференция, посветена на проблемите на антисемитизма в Европа. Тя ще бъде последвана от международна конференция в Брюксел, посветена на борбата срещу расизма и дискриминацията и от аналогичен форум в Париж, посветен на връзката между расистката, ксенофобската и антисемитската пропаганда в интернет с престъпленията на омразата.

Министърът заяви, че приоритет в работата на организацията през тази година ще бъдат предстоящите парламентарни избори в Грузия, увеличаването на усилията за разрешаването на конфликта н Приднестровието и възобновяването на дейността на ОССЕ в Чечения. Паси каза още, че ключов приоритет по време на българското председателство ще бъдат проблемите на образованието.

От свое лично име българският министър заяви, че Афганистан и Ирак заслужават подкрепата на ОССЕ, стига разбира се подобна идея да бъде приета с консенсус от всичките страни-членки на организацията.

Още от България и НАТО

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?