САЩ се надяват ООН да подкрепи плана за предаването на властта в Ирак

Нарастващите проблеми пред американските планове за прехвърлянето на властта на иракчаните до юни тази година са основната тема в разговорите на президента Джордж Буш и съветниците му по национална сигурност с американския цивилен администратор в Ирак Пол Бремър, който пристигна във Вашингтон.

Силната опозиция на духовния водач на иракското шиитско мнозинство излага на опасност предложенията на Белия дом да се избере временна власт, излъчена от регионалните общности, а не чрез преки избори.

Кореспондентът на Би Би Си във Вашингтон съобщи, че американците трябва да решат дали да окажат натиск и да рискуват да подкопаят легитимността на новото управление или да преосмислят целия план.

Администрацията на Буш се готви за първите консултации на високо равнище с ООН за политическата трансформация в Ирак и иска да получи подкрепа и съдействие от световната организация за предаването на властта на иракчаните, съобщиха източници от Белия дом, цитирани от Си Ен Ен.

В понеделник Пол Бремър ще се срещне в Ню Йорк с генералния секретар на ООН Кофи Анан, в която ще участват и членове на посочения от САЩ Преходен управляващ съвет в Ирак, британският колега на Бремър Джеръми Грийсток, както и американският посланик в ООН Джон Негропонте.

Източници от администрацията заявиха, че целта е да се спечели силна подкрепа от Анан за графика на предаване на властта, както и ангажимент за изпращане на екип на ООН в Ирак, който да подпомогне процеса.

Говорителят на държавния департамент Ричард Баучър каза, че основата тема в дневния ред е политическият преход в Ирак.

Ние окуражаваме ООН да поеме роля. Желаем да работим с ООН в идните месеци, когато този процес ще се развива, посочи говорителят.

Той каза, че САЩ ще помогнат ООН да получи онази сигурност, от която се нуждае за целите на работата си в Ирак.

ООН изтегли екипа си от Ирак след бомбения атентат през август м.г. срещу централата на организацията в Багдад, при която загинаха 21 човека, сред които и пратеникът на ООН.

Одобрението на ООН за плана за предаването на властта ще допринесе за успокояване на международните критики към САЩ по отношение на Ирак. Администрацията на Буш преди се съпротивляваше да предостави водеща роля на ООН при политическия преход в Ирак, макар че никога не е отхвърляла изцяло нуждата от такова сътрудничество.

Подкрепеният от САЩ план за предаване на властта предвижда до края на май регионалните общности да изберат иракско национално събрание. Този орган след това ще избере изпълнителна администрация, на която до 1 юли ще бъде прехвърлено управлението. Сроковете бяха договорени между американското правителство и иракския управляващ съвет.

Независимо от това, американците дебатират някои подобрения в плана, които имат за цел да отговорят на недоволството на шиитските лидери в Ирак, водени от Великия аятолах Али Систани във връзка с предложения начин за избор на следващото правителство.

Систани настоява за преки избори и обяви, че сегашният план, при който общностите ще излъчат националното събрание, ограничава влиянието на шиитите. Шиитите са 60 % от населението в Ирак.

Американците обаче казаха, че страната трудно може да проведе преки избори, отчасти поради напрегната ситуация със сигурността, но най-вече поради липсата на точни процедури за преброяване на гласовете, разбитата инфраструктура и т.н.

Американски представители също така признаха, че те се притесняват, че ислямски радикални среди или членовете на бившата управляваща партия БААС могат да се представят по-добре от останалите при едни преки избори, тъй като имат дългогодишна организация.

Аднан Пачачи, сегашният председател на управляващия съвет в Ирак, предупреди в четвъртък, че създаването на процедура за преки избори ще забави предаването на властта.

Десетки хиляди шиити протестираха в южния град Басра и на други места с искане за преки избори, като отхвърлиха приетия план, припомня Си Ен Ен.

Споделяне

Още от Свят