САЩ се обявиха против провеждането на референдум в Донбас

Пентагонът отпуска още 200 млн. долара помощ за украинската армия

Сн. Архив

САЩ отхвърлят предложението на Русия за провеждане на референдум в Източна Украйна, съобщи Ройтерс.

Според Гарет Маркис, говорител на съвета за национална сигурност в Белия дом, администрацията на Тръмп дори не обмисля идеята за референдум. Гласуване в част на Украйна, която не е под котгрола на правителството в Киев, няма да бъде легитимно, каза Гарет Маркис.

Районите на Донецк и Луганск в Източна Украйна се отцепиха от Киев преди четири години. Войната между Украйна и сепаратистите, подпомагани от Русия, отне живота на повече от 10 000 души. Въпреки многократните споразумения за примирие, спорадичните сблъсъци в района продължават.

Междувременно беше съобщено, че Пентагонът ще отпусне на  Украйна 200 млн. долара за укрепване на отбранителните способности на Украйна. Средствата са за обучение, комуникации, медицински и други несмъртоносни оперативни нужди, предаде АП.

От 2014 г. досега САЩ са предоставили повече от 1 млрд. долара подкрепа за отбрана на Киев. Тогава Русия анексира Крим и подпомага въоръжаването на сепаратисти в източната част на Украйна. Москва отрича изпращането на войски и предоставяне на оръжия на сепаратисти, но признава, че руски "доброволци" помагат на бунтовниците.

Изявлението на Пентагона идва дни след срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин, което предизвика остри критики от страна на висши американски депутати. Според тях Тръмп е предал Америка и е бил твърде снизходителен с руския лидер.

На срещата във финландската столица Хелзинки двамата президенти обсъдиха редица въпроси, включително и кризата в Украйна.

Медии съобщават, че Путин предлага провеждане на референдум в Донбас за разрешаване на конфликта, но Москва не е коментирала официално информацията.

Путин и Тръмп проведоха разговорите си в присъствието само на устни преводачи и дадоха противоречиви изявления след това. Това стана повод представители на Демократическата партия в САЩ да поискат преводачката на Тръмп да проговори.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят