САЩ се обявиха против "Северен поток-2" и втората линия на "Турски поток"

САЩ се обявиха против "Северен поток-2" и втората линия на "Турски поток"

Държавният департамент на САЩ за пореден път се обяви против плановете за изграждането на газопровода "Северен поток-2" и на втората линия на газопровода "Турски поток", съобщи ТАСС.

На проведената тази седмица във Вашингтон Световната газова конференция официални представители на САЩ заявиха, че решително са против руски газопроводи като "Северен поток -2" и втората линия на "Турски поток". Това само ще засили зависимостта на Европа от руските енергийни източници, посочи американското външнополитическо ведомство в разпространено снощи изявление.

"Северен поток -2" предвижда удвояване капацитета до 55 млрд. куб. м годишно на сегашните две тръби по дъното на Балтийско море за доставки на руски природен газ в Германия, като се заобикаля Украйна.

"Турски поток" е газопровод от Русия до европейското крайбрежие за Турция, като втората му тръба – също с капацитет 15.75 млрд. куб. м газ годишно, е предназначена за доставка руски газ за страните от Южна Европа и Балканите.

В петък президентът на Газпром Алексей Милер заяви, че в началото на 2020 г. по нея може да започне да тече газ през газопреносните системи на България, Сърбия и Унгария. Този проект също заобикаля Украйна.

САЩ възнамеряват да подкрепят такива енергийни проекти, които укрепват енергийната сигурност на нашите съюзници и партньори по света, отбелязва Държавният департамент, като дава за пример проекта "Южен газов коридор", по който ще се доставя каспийски газ от Азербайджан за Европа, а също така потенциалното разработване на румънски газови находища в Черно море.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят