САЩ се отказаха от издирването на оръжия за масово поразяване в Ирак

Ръководителят на американските оръжейни инспектори Чарлз Дюлфър не планира да се връща в Ирак, тъй като изриването на оръжия за масово унищожение там е приключило.

Миналата година той представи доклад, според който в Ирак не са открити химически или биологични оръжия към момента на американската военна инвазия в страната преди две години.

Наличието на оръжия за масово поразяване беше първоначалният мотив за Вашингтон и Лондон за войната в Ирак.

При представянето на неокончателния си доклад през октомври Дюлфър посочи, че бившият иракски президент Саддам Хюсеин е имал намерение да поднови програмите си за оръжия за масово поразяване при пръв удобен момент.

Дюлфър ще направи няколко допълнения към доклада, но когато излезе окончателният вариант след няколко седмици, издирването на незаконни оръжия в Ирак ще е прекратено.

Експертите все още проверяват огромния масив от документи и при наличие на някаква насочваща информация, проучването ще продължи, няма очакване инспекциите да бъдат подновени.

Говорителят на Белия дом Скот Маклелън припомни, че през октомври м.г. след заключението на Дюлфър, че в Ирак няма оръжия за масово поразяване, президентът Джордж Буш реши да реформира американските разузнавателни служби, които твърдяха, че Ирак разполага с подобни оръжия.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?