САЩ се оттеглят от стабилизационния фонд за Сирия

Държавният департамент: Това не е знак за изтегляне от конфликта

САЩ се оттеглят от стабилизационния фонд за Сирия

САЩ пренасочват за други цели замразеното финансиране от 230 млн. долара за Сирия, обяви в събота Държавният департамент на САЩ.

Американското правителство обаче уточни, че тази стъпка не е знак за оттегляне на Вашингтон от конфликта, предаде Ройтерс.

Департаментът отбеляза, че е набрал от коалиционни партньори 300 млн. долара за възстановителни работи в зоните, отвоювани от джихадистите от "Ислямска държава" в североизточната част на Сирия, а американските средства ще бъдат използвани за други външнополитически приоритети.

Говорителката на департамента Хедър Науърт каза, че Саудитска Арабия е отпуснала 100 млн. долара, а ОАЕ са внесли 50 млн. долара в новия фонд.

"Това решение не представлява някакво отслабване на ангажимента на САЩ към нашите стратегически цели в Сирия", посочи тя.

Американският президент Доналд Тръмп замрази средствата през март, докато правителството му извършваше преоценка на ролята на Вашингтон в сирийския конфликт. Тогава той заяви, че иска САЩ да напуснат Сирия.

Пренасочването на средствата е знак, че администрацията се вслушва в настояването на Тръмп да се сложи край на намесата в Сирия или да се намали присъствието там, отбелязват Ройтерс и Асошиейтед прес.

Висши американски представители подчертаха, че усилията на Вашингтон ще бъдат съсредоточени върху победата над "Ислямска държава" в Сирия. Бившият посланик в Ирак Джим Джефри беше назначен на новосъздадения пост съветник на държавния секретар Майк Помпейо за Сирия. Джефри ще ръководи също преговорите за политически преход в Сирия, включително за бъдещето на подкрепяния от Русия и Иран президент Башар Асад.

Изпълняващият длъжността помощник-държавен секретар по близкоизточните въпроси Дейвид Сатърфилд каза, че международно финансиране за възстановяването на Сирия няма да има, докато не започне потвърден от ООН убедителен и необратим политически процес за слагане край на сирийския конфликт. И руското, и сирийското правителство искат международно финансиране за възстановяване на Сирия, отбеляза още той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?