САЩ се пренастройват за дълга война

Американски военни представители признаха, че упоритата иракска съпротива забавя напредъка на съюзническите сили и превземането на ключови градове.

Главнокомандващият на американските части в Ирак генерал Уилям Уолъс предупреди, че дългите снабдителни линии на съюзниците и иракската тактика за партизански нападения са намалили шансовете на плановете за бързо приключване на войната.

Противникът се сражава по различен начин, от този който беше разиграван при планирането, заяви генералът за в. Вашингтон пост.

Вашингтон потвърди, че изпраща към района на Персийския залив допълнително около 120 хиляди войници, с които да подкрепи своите части в сухопътната операция. Би Би Си отбелязва, че Пентагонът поддържа, че изпращането на тези части е било подготвено от дълго време.

В момента около 90 хиляди американски войници участват в сухопътната операция за сваляне на Саддам. Общо американските сили в региона на Персииския залив- флот, авиация и пехотни части, наброява около 250 хиляди души.

Американските части се готвят да заемат позиции от всички страни около Багдад и да организират обсада, очаквайки режимът на Саддам Хюсеин да падне, съобщава Асошиейтед прес.

Ирак предупреди съюзническите сили, че ще им се наложи да се сражават в Багдад за всяка улица.

"Нека врагът дойде в Багдад и там ще намери гроба си", каза иракският министър на отбраната Султан Хашем Ахмед.

Американския президент Джордж Буш и британският премиер Тони Блеър потвърдиха, че страните им ще продължат войната до сваляне на режима на Саддам Хюсеин. Двамата лидери признаха, че войната може да отнеме време.

Съюзниците нанесоха мощни въздушни удари срещу Багдад като използваха за първи път противобункерни бомби с тегло над 2 тона, с които унищожиха иракски комуникационен център. Кореспонденът на Би Би Си в Багдад съобщава, че експлозиите са били толкова силни, че хотелът, в който са настанени чуждестранните журналисти, се е разлюлял от ударната вълна.

Бягащи от Басра иракчани са били обстрелвани от верни на Саддам Хюсеин войските, съобщиха британски военни източници. Съюзническите части са открили огън, за да прикрият бягащите хора.

Съюзнически части продължават сраженията в Централен Ирак край град Самава за контрола над стратегически мост на р. Ефрат.

Американски самолети продължават прехвърлянето на военно оборудване в Северен Ирак и подсилването на десантчиците, които вчера овладяха стратегическо летище североизточно от град Ербил в район, контролиран от кюрдски бойци.

Кюрдски въоръжени формирования преминаха линиите на иракската армия в Северен Ирак и заеха позиции в околностите на град Киркук.

Съюзническото командване признава, че е подценило иракските сили

Тактиката на иракските въоръжени сили и логистични проблеми вероятно ще доведат до удължаване на войната, заяви пред в. Вашингтон пост командващият сухопътните войски на САЩ в Ирак, цитиран от АФП.

Генерал Уилям Уолъс посочва, че врагът, срещу когото се сражават войниците на коалицията, се различава от този, срещу когото са били подготвени да воюват. По думите му неконвенционалните тактики, използвани от иракчаните, както и някои логистични проблеми, свързани със снабдяването на войските, могат да доведат до удължаване на войната.

Американският генерал отбелязва, че иракчаните нападат бронетранспортьори и други военни автомобили с всякакви оръжия и превозни средства. Тревожно е като си помислим, че те могат да бъдат толкова брутални, изтъква генералът. Той допълва, че иракчаните са готови да извършват самоубийствени атентати срещу американците.

Генерал Уолъс прави това изявление в момент, когато нараства броят на критиките, главно от страна на военни от запаса, че в Ирак не са изпратени достатъчно войници, отбелязва агенцията.

Като цитира анонимни британски военни източници в. Таймс съобщава, че американските и британските разузнавателни служби са подценили съпротивата на иракчаните и са заблудили политиците, че победата ще бъде бърза и лесна.

Пентагънът удвоява сухопътните си сили в Ирак

САЩ възнамеряват да удвоят числеността на силите си в Ирак следващия месец и тя да достигне 200 000 души, съобщи Ройтерс, цитирайки представители на Пентагона.

В момента в Ирак се сражават около 125 000 американски и британски войници, както и морски мехотинци; 25 000 от тях са британски военнослужещи. Според цитираните източници увеличението не е нов момент, а част от отдавна разработените военни планове.

Войниците на 4-та пехотна дивизия на САЩ започнаха придвижването си от Форд Худ в Тексас към района на Персийския залив, където ще вземат участие във войната срещу Ирак, съобщават АФП и Асошиейтед прес, като се позовават на военни източници.

Според първоначалните планове дивизията трябваше да бъде изпратена в Турция, за да участва в откриването на северен фронт в Ирак. След като Анкара отказа да предостави достъп до територията си на войниците на коалицията, беше решено американците да бъдат разположени в Кувейт.

Първите части от дивизията, наброяващата 12 000 души, отпътуваха снощи от САЩ след военна церемония. Останалата част от дивизията трябва да пристигне в района на Персийския залив следващата седмица. Очаква се корабите, превозващи воената техника на дивизията -- танкове Ейбрамс и бронетранспортьори Брадли, ракетни установки и гаубици Паладин, да започнат да пристигат в Кувейт следващата седмица, отбелязва АП и допълва, че дивизията е една от най-модерните в американската армия.

Два американски бойни кораба преминаха снощи през Суецкия канал, а други два пристигнаха в пристанищния град Порт Саид в северната част на канала, предаде АФП.

През Суецкия канал са преминали корабите Кейп Инскрипшън и Кейп Интрепид, а днес от Порт Саид ще отплават и Кейп Хъдзън и Джилиланд. Двайсет и осем става по този начин броят на американските бойни кораби, преминали през канала от неделя насам, за да се присъединят към американско-британската армада в Персийския залив за войната в Ирак. В края на миналата седмица Съединените щати се отказаха от първоначалните планове за сухопътна офанзива срещу Ирак от Турция и наредиха на корабите си, пренасящи танкове и друга техника на Четвърта пехотна дивизия, да се насочат към залива, посочва АФП.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?