САЩ се усъмниха в честността на бъдещите президентски избори в Иран

САЩ поставиха под въпрос надеждността на предвидените за следващия месец президентски избори в Иран, като разкритикуваха дисквалифицирането на кандидати и обвиниха правителството, че блокира достъпа до интернет, предадоха Ройтерс и Франс прес.

 

Иранският Съвет на пазителите, който отсява всички кандидати, изключи от участие бившия президент Акбар Хашеми Рафсанджани и други кандидати в надпреварата на 14 юни.

 

Общо осем кандидати - петима консерватори, двама умерени и един реформатор получиха разрешение да се явят на тези избори.

 

"Съветът съкрати списък от близо 700 потенциални кандидати до официални лица по негов избор, единствено въз основа на това кой по-добре представлява интересите на режима", заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери при посещение в Израел.

 

"Това далеч не са избори според нормите, по които повечето хора в повечето страни отсъждат, че става дума за свободни, честни и открити избори", добави той и отбеляза, че Съветът на пазителите не е избран и не носи отговорност пред иранския народ.

 

Кери освен това заяви, че САЩ виждат "смущаващи признаци", че иранското правителство забавя или прекъсва достъпа до интернет.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?