САЩ се включват отново в Съвета на ООН по правата на човека

САЩ се включват отново в Съвета на ООН по правата на човека

САЩ обявиха днес намерението си да се включат отново в Съвета на ООН по правата на човека, от който излязоха през 2018 г. при управлението на президента Доналд Тръмп, чиято администрация го обвини в "лицемерие", предаде Франс прес.

Президентът възложи на Държавния департамент да се включи незабавно и енергично в работата на Съвета на ООН по правата на човека, съобщи ръководителят на американската дипломация Антъни Блинкън.

Правим това, защото знаем, че най-ефикасното средство за реформиране и подобряване на Съвета е да работим с него на принципна основа, заяви американският шарже д'афер Марк Касайър в записано послание, разпространено по време на среща на съвета във видеоконферентен формат. Той подчерта също, че САЩ искат да гарантират, че съветът ще изпълнява ролята си "в борбата срещу тиранията и несправедливостта".

През юни 2018 г. администрацията на Тръмп шумно обяви, че напуска базирания в Женева Съвет по правата на човека на ООН. Предприемаме тази мярка, защото нашият ангажимент не ни позволява да продължаваме да бъдем част от лицемерна организация, обслужваща собствените си интереси, която се подиграва с правата на човека, заяви тогава Ники Хейли, която беше посланик на САЩ в ООН, застанала редом до тогавашния държавен секретар Майк Помпейо. Хейли обвини съвета, че защитава тези, които нарушават човешките права, и е политически пристрастен и прекалено критикува Израел.

Новата администрация на Джо Байдън от първия си ден обяви също връщане на САЩ в споразумението за климата и в СЗО. 

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?