САЩ шпионирали Меркел и други европейски политици чрез Дания

САЩ шпионирали Меркел и други европейски политици чрез Дания

Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ е използвала партньорството си със звено на датското външно разузнаване, за да шпионира високопоставени представители на съседни страни, включително германския канцлер Ангела Меркел, съобщи датският държавен радиотелевизионен оператор DR, предаде Ройтерс.

Разкритията са резултат от вътрешно разследване на датското военно разузнаване от 2015 г., посветено на ролята на американската агенция в партньорството, са съобщили девет неназовани източници с достъп до разследването, което обхваща периода 2012-14 г.

Според установените факти АНС е използвала датски кабели за пренос на информация, за да шпионира високопоставени представители в Швеция, Норвегия, Франция и Германия, сред които са бившият германски външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и бившият германски опозиционен лидер Пер Щайнбрюк.

В Дания се намират изходните точки на няколко подводни кабели за интернет до и от Швеция, Норвегия, Германия, Нидерландия и Великобритания.

Според DR вътрешното разследване на датското военно разузнаване е започнало през 2014 г. заради опасения, възникнали след разкритията на Едуард Сноудън предишната година за начина на работа на АНС.

Засега АНС не е коментирала информацията, а датското военно разузнаване е отказало коментар.

"Гротескно е, че приятелски разузнавателни служби действително засичат (комуникациите) и шпионират високопоставени представители на други страни", е казал Щайнбрюк пред германската телевизия А Ер Де.

"Политически смятам това за скандал", е допълнил той.

От германското канцлерство са заявили, че са разбрали за твърденията от журналисти и са отказали допълнителен коментар.

Шведският министър на отбраната Петер Хултквист каза пред телевизия SVT, че е поискал пълна информация за случая. За телевизионния канал NRK военният министър на Норвегия Франк Баке-Йенсен заяви, че "приема твърденията сериозно".

Датската държавна телевизия съобщава още, че отстраняването на ръководителя на датското военно разузнаване и на още трима служители от постовете им през август 2020 г. заради твърдения за сериозни нарушения е било свързано с разследването от 2015 г.

Датската министърка на отбраната Трине Брамсен отказа коментар на "спекулации" по въпроси от разузнаването в медиите. "Мога по-общо да кажа, че това правителство има същото отношение като изразеното от предишния министър-председател през 2013 г. и 2014 г. - систематичното подслушване на близки съюзници е неприемливо", каза Брамсен в изявление за Ройтерс.

Миналата година датското правителство заяви, че ще започне разследване по случая на базата на информация, получена по сигнал. Очаква се разследването да приключи тази година.

Във Вашингтон АНС и канцеларията на директора на националното разузнаване DNI отказаха коментар.

Чрез целево извличане и използване на разработения от АНС софтуер за извършване на анализи, известен като "ЕксКийскор" (XKeyscore), АНС е прехващала разговори, текстови съобщения и чатове до и от телефони на високопоставени служители в съседни на Дания държави, според източниците на DR.

След разпространената от DR информация Едуард Сноудън публикува в Туитър криптиран текст на датски: "Ако само беше имало някаква причина за разследване преди много години. О, защо никой не ни предупреди?".

В Париж френският държавен министър по европейските въпроси Клеман Бон каза за радио "Франс енфо", че съобщението на DR трябва да бъде проверено и, ако се потвърди, това ще е нещо "изключително сериозно".

Това е изключително сериозно. Трябва да проверим дали нашите партньори в ЕС датчаните са направили грешки или са допуснали пропуски в сътрудничеството си с американските служби. И след това, от американска страна, за да се види дали наистина е имало подслушване, шпионаж на високопоставени политици, заяви Бон, като не изключи идеята за последици в сътрудничеството със САЩ, предаде Франс прес.

Тези потенциални факти са сериозни и трябва да бъдат проверени, каза Бон и добави, че не са изключени "някои дипломатически протести".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?