САЩ шпионирали президентите на Бразилия и Мексико

Американската Агенция за национална сигурност (АНС) е шпионирала директно президентите на Бразилия и Мексико Дилма Русеф и Енрике Пеня Нието, обяви американският журналист Глен Грийнуолд, цитиран от Асошиейтед прес в понеделник.

 

Грийнуолд, който работи за британския вестник "Гардиън", бе този, чрез когото бившият сътрудник на АНС Едуард Сноудън направи по-рано тази година своите разкрития за нейните програми за следене.

 

В предаване, излъчено в неделя по бразилска телевизия, американският журналист заяви, че според документи с дата юни 2012 г., които е получил от Сноудън, американската разузнавателна агенция е шпионирала Пеня Нието, докато още е бил кандидат за президент на Мексико. В случая с Дилма Русеф, има данни, че АНС е имала достъп до съдържанието на нейните комуникации.

 

В един от тези документи АНС се стреми да получи "по-голяма яснота за методите на комуникация и за събеседниците" на Русеф чрез програма, която позволява достъп до цялото съдържание на дейността ѝ в интернет, съобщава Франс прес.

 

Русеф имаше планирана държавна визита във Вашингтон през октомври, но след свикана извънредна среща по разкритията правосъдният министър Жозе Едуарду Кардозу каза, че "ако се установи, че тези факти са верни, ще се окажем в недопустима и неприемлива ситуация, която може да бъде квалифицирана като явно нарушение на суверенитета на нашата страна".

 

АНС също така е следяла електронната кореспонденция и телефонните съобщения на Енрике Пеня Нието, който пое президентските функции през декември, по времето, когато той е бил фаворит за президентския пост в Мексико. Особен интерес са представлявали съобщенията, в които Нието е обсъждал имената на евентуалните бъдещи министри.

 

Бразилия и Мексико са част от една група държави - заедно с Египет, Индия, Иран и Турция - за които американската дипломация няма еднозначна позиция към коя категория спадат ("приятели, врагове или проблеми"), отбелязва агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?