САЩ ще дадат 1 милиард долара помощ на Киев, ЕС - 610 млн. евро

Българин води мисията на МВФ в Украйна

Джон Кери

САЩ ще отпуснат на Украйна 1 милиард долара енергийна помощ в рамките на международен кредит, а Европейският съюз заем от 610 млн. евро.

Във вторник държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна на посещение в украинската столица Киев в израз на подкрепа за новите прозападни власти в страната.

САЩ смятат да изпратят експерти, които да помогнат на украинското министерство на финансите и централна банка да се справят с пазарния натиск, както и наблюдатели на предстоящите на 25 май президентски избори.

Съединените щати ще работят с международните партньори, за да гарантират, че Украйна ще разполага с достатъчно средства, за да възстанови своята стабилност и да се върне към икономически растеж, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Високопоставен представител на американското правителство даде да се разбере, че САЩ са готови да наложат санкции на Русия, "най-вероятно съвсем скоро".

Санкциите са "въпрос на дни, а не на седмици", съобщи източникът.

Същевременно украинският парламент ратифицира споразумение за приемане на заем от Европейския съюз в размер на 610 млн. евро.

Средствата ще бъдат предоставени на четири транша - 100, 10, 250 и 250 млн. евро, в рамките на не повече от 3 месеца, а срокът за погасяване на заема е не повече от 15 години.

Договорът за заема беше разгледан по време на управлението на Виктор Янукович, но тогава предложението не беше прието.

Еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер от своя страна заяви, че Европейският съюз ще помогне на Украйна да уреди дълга си от 2 милиарда долара за доставките на руски газ и освен това може да го снабдява с газ.

"Плащането на сметките за газ, които Украйна не е изчистила, заемат централно място в програмата на Европейската комисия за подпомагане, която ще бъде одобрена в сряда, обяви Йотингер в края на среща на европейските министри на енергетиката.

На този фон в Киев започна работа мисия на Международния валутен фонд (МВФ), оглавявана от българина Николай Георгиев, съобщи ИТАР-ТАСС. Георгиев е бил зам.-министър на финансите в правителството на Иван Костов, а в последните две години е ръководител на мисията на МВФ за Молдова.

Експертите ще останат в страната до 14 март, съобщи представителството на МВФ в Украйна. Целта на мисията е да оцени ситуацията в страната и да обсъди икономическите реформи, от които зависи подкрепата на международната финансова институция.

Във вторник руският президент Владимир Путин съобщи, че Москва е готова да работи заедно с Международния валутен фонд (МВФ), за да накара Украйна да направи необходимите икономически реформи.

На въпрос дали Москва ще продължи да оказва помощ на съседната страна според постигнатата по-рано договореност за купуване на украински еврооблигации на стойност 15 милиарда долара, Путин посочи, че Русия "по принцип е била готова да предоставя допълнителни траншове".

Западните партньори молят обаче да не го правим, отбеляза руският държавен глава.

Те ни молят заедно да работим в рамките на МВФ, за да подтикнем украинското правителство да направи реформи. В тази насока възнамеряваме да работим, допълни Путин.

За последен път мисия на МВФ е посещавала Киев през октомври 2013 година, а последният меморандум между Украйна и МВФ бе подписан през лятото на 2010 година, припомня ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Тогава Фондът откри за Киев нова програма за финансиране на обща стойност 15.5 млрд. долара, но Украйна успя да получи само първите два транша или общо 3 милиарда долара. Програмата бе спряна, тъй като Украйна не изпълни изискванията на МВФ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?