САЩ ще демонстрират F-35 в авиобаза Граф Игнатиево

САЩ ще демонстрират F-35 в авиобаза Граф Игнатиево

Военновъздушните сили на САЩ в петък ще демонстрират изтребители от следващо поколение F-35A в авиобаза Граф Игнатиево, съобщи специализираното издание АЕРО.

МО съобщи, че служебният министър на отбраната Стефан Янев и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев ще наблюдават "уникална по рода си демонстрация на военновъздушни способности, представени за първи път в България от екипажи и самолети на Военновъздушните сили на САЩ".

На 15 април 2017 г. ВВС на САЩ прехвърлиха в Европа осем многоцелеви изтребители F-35A от състава на 388-мо изтребително крило базирана в Хил, Юта. Машините са базирани в британската авиобаза Лейкънхийд. Според официалното съобщение на Пентагона те ще останат в Европа няколко седмици и ще участват в различни учения и тренировки със съюзнически ВВС.

На 25 април два F-35A направиха неочаквана визита в естонската авиобаза Амари.

Посещението не беше официално оповестено, но информация за него изтече предварително. Изтребителите останаха малко над три часа в Естония, след което отлетяха обратно за Великобритания. Сценарият на демонстрацията в България вероятно ще бъде същият.

В четвъртък ВВС на САЩ пребазираха 12 изтребителя F-15 в авиобаза Граф Игнатиево, в рамките на учението "Тракийски орел 2017".

Споделяне

Още от България